Vláda Andreje Babiše je kompletní. Školství povede dosavadní náměstek Robert Plaga

Ministerstvo školství povede náměstek ministerstva pro vysoké školy Robert Plaga z ANO. Šéf hnutí Andrej Babiš to potvrdil České televizi. Oficiálně jsou tak již potvrzeni všichni adepti na ministry v nově vznikající patnáctičlenné menšinové vládě hnutí ANO.

Praha (Aktualizováno: 21:44 3. 12. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Plaga

Robert Plaga | Foto: Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy

Jméno Roberta Plagy se v souvislosti s ministerským křeslem objevilo už začátkem listopadu, a to poté, co nabídku Andreje Babiše odmítl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikoláš Bek.

Seznam ministrů. Podívejte se, kdo je kdo v Babišově vládě

Číst článek

Plagu navrhl jménem všech rektorů. „Nemůžeme si být jistí, jak dlouho tahle vláda bude trvat. Proto je důležité na tento post za takové situace dosadit člověka, který má s resortem zkušenosti. A tím Robert Plaga je," zdůvodnil to tehdy.

Devětatřicetiletý Plaga je v současnosti náměstkem ministra školství pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu a také členem zastupitelstva města Brna, připomněla ČTK. V roce 2016 byl také zvolen do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Funkce se ale po volbách vzdal kvůli souběhu funkcí, který je podle výkladu ministerstva vnitra v rozporu se zákonem.

Babiš, jehož ANO vyhrálo volby, chce sestavit menšinový kabinet doplněný o nestraníky. V patnáctičlenné vládě zasedne devět ministrů, kteří v dosavadním kabinetu nepůsobili.

Kdo usedne v nové vládě?

Ministryněmi budou čtyři ženy. Vláda by tak mohla mít při svém jmenování největší zastoupení žen v historii samostatného Česka. Čtyři ministryně měla před deseti lety i druhá vláda Mirka Topolánka, která ale měla včetně premiéra 18 členů, tedy o tři více než chystaná Babišova sestava.

Vznikající vláda zná další ministry. Babiš potvrdil vedoucí zdravotnictví, kultury a místního rozvoje

Číst článek

Ve vládě budou pokračovat dosavadní členové vlády za ANO, tedy ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán a také Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Stropnického na postu ministra obrany ale vystřídá Šlechtová a Stropnický se má přesunout na ministerstvo zahraničí.

Novými členy vlády mají být kromě Plagy ještě Babišův poradce a poslanec ANO Adam Vojtěch jako ministr zdravotnictví, muzikolog Ilja Šmíd jako ministr kultury a poslankyně za ANO Klára Dostálová jako ministryně pro místní rozvoj.

Ministryní financí bude dosavadní náměstkyně úřadu Alena Schillerová, ministerstvo průmyslu má řídit manažer Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministryní práce a sociálních věcí má být radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová z ANO. Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu Lubomír Metnar a na ministra zemědělství majitel koncernu Úsovsko Jiří Milek.

Se všemi navrženými členy své vlády se chce Babiš během příštího týdne sejít. „Je dobré, abychom se představili. Už budeme konzultovat a probírat první úkoly a rozhodnutí, která chceme udělat," řekl předseda ANO České televizi.

Zeman jmenuje Babiše premiérem

Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat Babiše premiérem ve středu. O týden později, 13. prosince, plánuje prezident jmenovat jeho menšinovou vládu. Politici se původně domluvili, že konkrétní jména kandidátů říkat nebudou, nakonec je ale zveřejnili.

Po jmenování vlády chce Babiš jednat s ostatními sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci svého kabinetu. Sněmovna musí o důvěře vládě hlasovat do 30 dnů od jejího jmenování.

Vláda Andreje Babiše

  • Premiér: Andrej Babiš (ANO)
  • Ministr školství: Robert Plaga (ANO)
  • Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch (ANO)
  • Ministr životního prostředí: Richard Brabec (ANO)
  • Ministr zahraničí: Martin Stropnický (ANO)
  • Ministryně obrany: Karla Šlechtová (za ANO)
  • Ministr zemědělství: Jiří Milek
  • Ministr vnitra: Lubomíra Metnar
  • Ministryně práce a sociálních věcí: Jaroslava Němcová (ANO)
  • Ministryně financí: Alena Schillerová
  • Ministr průmyslu a obchodu: Tomáš Hüner
  • Ministr spravedlnosti: Robert Pelikán (ANO)
  • Ministr dopravy: Dan Ťok (ANO)
  • Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová (za ANO)
  • Ministr kultury: Ilja Šmíd

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme