Česko a spol. vs. migrační kvóty? Evropská komise chystá podpis žaloby za České 'ne'

Evropská komise ve středu velmi pravděpodobně schválí žalobu na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli neplnění uprchlických kvót. Radiožurnálu to sdělily diplomatické zdroje.

Původní zpráva Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka EU na oslavách ve Varšavě

Vlajka Evropské unie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Evropská na čtvrtek plánuje zveřejnit pravidelný seznam prohřešků členských zemí proti unijnímu právu. Žaloba k Evropskému soudnímu dvoru je poslední fází řízení proti nim. Komise však informaci o schválené žalobě zatím odmítla potvrdit.

Evropská komise zahájila řízení vůči Česku, Maďarsku a Polsku letos v červnu. Česko v roce 2015 hlasovalo proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Odmítá nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím odsouhlasilo.

Žaloby Maďarska a Slovenska na uprchlické kvóty zamítl Evropský soudní dvůr

Číst článek

Evropská unie v roce 2015 rozhodla, že za dva roky přerozdělí mezi členské země 160 tisíc migrantů z Řecka a Itálie. Některé země se nejdříve dobrovolně zavázaly k přijetí 40 tisíc běženců. Následovala druhá fáze, kdy si měly rozdělit zbylých 120 tisíc.

Ještě v polovině listopadu evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos připustil, že Česko, Polsko i Maďarsko mají stále čas změnit názor a migranty podle kvót začít přijímat. V opačném případě však pohrozil podáním žaloby. Všechny tři státy přesto kvóty nadále odmítají.

Dvouletý přerozdělovací program skončil v září, podle Avramopulose ale v Itálii a Řecku stále čekají na přesun skoro 4000 migrantů. Unijní země si jich dosud rozdělili přes 31 000.

Filip Nerad, bax Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme