Zpravodajství Brno

TŘI MINUTY Z ...

Dobré Pole má dobrá pole

Velikost textu:

Dobré Pole (Mikulovsko) - Úrodná půda, to je hlavní devíza malé obce Dobré Pole, která si na zemědělství a pěstitelství zakládá i v současnosti. V obci, jež leží na Mikulovsku, žije asi čtyři sta obyvatel. Místní se rádi "hrabou v hlíně" a nestydí se za to.

V obci působí řada menších vinařů
V obci působí řada menších vinařů
Otevřít galerii
  • V obci působí řada menších vinařů zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V obci žije asi 400 obyvatel zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Obec Dobré Pole leží na Mikulovsku zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dobré Pole sází na zemědělství zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Je tady úrodná zem, to můžu potvrdit i se svým vinohradem. Akorát nám schází déšť," posteskla si jedna z místních. Předpověď počasí proto obyvatelé Dobrého Pole sledují s napětím. "Tady je velký zájem o broskve, meruňky a nektarinky. Teď je všechno dřív, než jiné roky. Když jsme tu byli loni, ještě sněžilo," zavzpomínal prodejce ovocných stromků.

První zmínka o obci sahá do roku 1350, v 15. století ale vesnice téměř vymřela. Opuštěnou vísku začali postupně osidlovat až přistěhovalci - Charváti. Menšina chorvatského původu utíkala v té době před stále se rozpínající Osmanskou říší. Za své útočiště si vybrali i dnešní Dobré Pole.

přehrát video
Tři minuty z Dobrého Pole

Velká část chorvatského etnika zůstala ale i v okolí, památky na jejich kulturu můžeme najít v Hlohovci, Novém Přerově, Poštorné, Jevišovce nebo Charvátské Nové Vsi. Rozdílnost etnika byla patrná především při krojovaných oslavách. Za války se ale charvátské obyvatelstvo začalo hlásit k německé národnosti, po roce 1945 tak došlo k jejich nucenému odsunu.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.