Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropská smetánka na pohřbu bývalého krále Rumunska: Dorazil i princ Charles

Autor: ČTK, bru - 
16. prosince 2017
16:11

Tisíce Rumunů a zástupci evropských i neevropských královských rodů, včetně britského prince Charlese, se dnes zúčastnili pohřbu bývalého rumunského krále Michala I. Poslední rumunský monarcha zemřel ve věku 96 let 5. prosince ve Švýcarsku, kde strávil velkou část života po abdikaci po komunistickém převratu v prosinci 1947.

Smutečnímu obřadu v Královském paláci v Bukurešti, kde byla rakev po dva dny vystavena, byli kromě Charlese přítomni například švédský král Carl XVI. Gustaf a královna Silvia nebo bývalý španělský král Juan Carlos s chotí Sofií. Mezi zástupci mimoevropských královských rodů přijela matka jordánského krále Abdalláha II. Přítomni byli i rumunští představitelé v čele s prezidentem Klausem Iohannisem.

Rakev byla vystavena v trůnním sále nedaleko místa, odkud 23. srpna 1944 vydal Michal I. rozkaz k zatčení pronacistického rumunského vůdce maršála Iona Antoneska. Rumunsko tímto odvážným činem mladého panovníka tehdy přešlo na stranu spojenců.

Na pohřbu Michala I. byli zástupci královských rodů i davy Rumunů Na pohřbu Michala I. byli zástupci královských rodů i davy Rumunů | ČTK

Všichni hosté státního pohřbu posledního rumunského krále z dynastie Hohenzollernů se zúčastnili i mše v bukurešťské katedrále, kam byla rakev se zesnulým převezena. Sloužil ji nejvyšší představitel rumunské pravoslavné církve patriarcha Daniel.

Po celé zemi se rozezněly zvony, když čestná vojenská stráž rakev s Michalem I. vynesla z paláce na náměstí Revoluce a položila ji na lafetu, kterou pak vojenský vůz dopravil ke katedrále. Za ním v průvodu kráčelo pět Michalových dcer i vnuk, kterému děd odebral šlechtický titul a tím i nárok na trůn údajně kvůli otcovství nemanželského dítěte.

Michal I. chtěl zpátky na trůn

Rumunsku Michal I. panoval v letech 1927-1930 a pak v letech 1940-1947. V prvním případě nastoupil ještě jako pětiletý chlapec a trůn posléze musel přenechat vlastnímu otci, podruhé jej do čela země povolal maršál Ion Antonescu.

Na pohřbu Michala I. byli zástupci královských rodů i davy Rumunů Na pohřbu Michala I. byli zástupci královských rodů i davy Rumunů | ČTK

Vysoký a štíhlý muž aristokratického vzezření dlouho choval sen, že se vrátí na trůn a bude moci „znovu sloužit svému lidu“. Této myšlenky se zřekl, když mu úřady - už po svržení komunistického režimu a popravě komunistického vůdce Nicolae Ceaušeska v roce 1989 - odmítaly povolit návštěvu vlasti. Do Rumunska, kde zůstal oblíbený, se poprvé vrátil v roce 1992 a pak tam opakovaně pobýval.

Bývalý panovník v poslední době trpěl rakovinou a leukémií. Své povinnosti proto předal nejstarší ze svých pěti dcer, šestašedesátileté Margaretě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi