Kancléř Kurz. Rakousko má novou vládu, v jejím čele je nejmladší premiér v Evropě

Rakousko má novou vládu: zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) složili v pondělí do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena slavnostní přísahu. V čele kabinetu stojí 31letý lidovec Sebastian Kurz.

Vídeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský prezident Alexandera Van der Bellen jmenoval vládu kancléře Sebastiana Kurze.

Rakouský prezident Alexandera Van der Bellen jmenoval vládu kancléře Sebastiana Kurze. | Foto: Leonhard Foeger | Zdroj: Reuters

Koaliční rozhovory mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ skončily v pátek. Trvaly od října, kdy lidovci vyhráli parlamentní volby. Svobodní v nich skončili třetí, těsně za sociálními demokraty (SPÖ).

Priroritou nové rakouské vlády má být bezpečnost. Kurz už oznámil prezidentovi své ministry

Číst článek

Mezi základní body vládní spolupráce by měla v příštích pěti letech patřit reforma daní, ale také posílení prvků přímé demokracie a další zpřísnění imigrační politiky.

Nový kancléř a zároveň bývalý ministr zahraničních věcí Kurz odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů. Tvrdí, že Rakousko jich v minulosti už přijalo dost.

Koalice už přislíbila také školskou reformu, i ta se týká cizinců. Kurz dlouhodobě vystupuje proti tomu, že děti přistěhovalců neumějí německy. V tuto chvíli je v rakouských školách 40 000 dětí, které jazyk neovládají.

Proti kabinetu s účastí FPÖ, kterou některá média označují za krajně pravicovou, protestovalo v pondělí v centru Vídně podle agentury DPA zhruba šest tisíc lidí.

Vznikem nové vlády končí po téměř jedenácti letech období, kdy Rakousku vládla velká koalice sociálních demokratů a lidovců.

Kurz, který byl v poslední vládě ministrem zahraničí, nahradil ve funkci kancléře Christiana Kerna. Jeho sociální demokraté odchází do opozice. Kurz se v pondělí stal nejmladším předsedou vlády v Evropě.

MLADÍ LÍDŘI

Nejmladším představitelem evropského státu byla do 1. října Vanesa D’Ambrosiová, která ve svých 29 letech plnila roli regentky mikrostátu San Marino. Do čela rakouské vlády ve 31 letech zamířil předseda lidovců Sebastian Kurz. Mladého premiéra má i Estonsko, Jurimu Ratasovi je 38 let. Ve 38 letech se letos premiérem Irska stal gay s indickými kořeny Leo Varadkar, stejně starý je pak i Charles Michel, nejmladší premiér v historii Belgie a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman. Teprve o dva roky starší je pak francouzský prezident Emmanuel Macron. Nejmladším premiérem v historii České republiky byl pak Stanislav Gross. Sociálnědemokratickému předsedovi vlády bylo v době jeho nástupu do čela kabinetu 34 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme