Jednotné Rusko podpořilo kandidaturu Putina na prezidenta. Je potřeba rozšiřovat demokracii, řekl

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 12. 2017 15:41
Strana podpořila Putina v opětovné kandidatuře ve volbách, které se uskuteční 18. března příštího roku.
Ruský prezident Vladmir Putin.
Ruský prezident Vladmir Putin. | Foto: ČTK

Moskva - Ruská vládní strana Jednotné Rusko na svém sobotní sjedu podle očekávání podpořila prezidenta Vladimira Putina ve volbách hlavy státu, které se uskuteční 18. března příštího roku.

Dmitrij Medveděv.
Dmitrij Medveděv. | Foto: Aktuálně.cz

Předtím podporu Putinovi, který se sjezdu účastní, podle agentury TASS vyjádřil předseda strany, premiér Dmitrij Medveděv.

Putin se ještě před Medveděvem obrátil k delegátům sjezdu v projevu, který nesl zřetelné známky předvolební kampaně. Nabádal například vládnoucí stranu, aby "čestně pojmenovala problémy, které před ní stojí, a důrazně odstraňovala vše, co brání pokroku".

Šéf Kremlu, často na Západě kritizovaný za potlačování opozice a nezávislých médií, rovněž řekl, že je třeba "i nadále rozšiřovat mechanismy demokracie v Rusku, v plné míře odhalovat nesmírný potenciál občanské aktivity… podporovat konkurenci, soutěžení myšlenek". "S respektem" je podle něj nutné přistupovat k "životaschopné opozici".

Mezi dalšími hesly v projevu například zaznělo, že musí být zajištěny možnosti pro rozvoj všech obyvatel Ruska. Putin také slíbil, že bude pokračovat řešení problému chudoby, a vyzval k "boji proti korupci a lhostejnosti".

Úderný vzkaz adresoval rovněž směrem do zahraničí. "Není síly schopné zastavit postup Ruska vpřed. Půjdeme od vítězství k vítězství," zdůraznil prezident.

Medveděv v následném vystoupení potvrdil, že členové strany Jednotné Rusko "se už dávno a pevně rozhodli, koho podpoří" v nadcházejících prezidentských volbách. Připomněl, že letos uplynulo 16 let od založení strany.

"A během všech těch let u ní byl jen jeden nesporný vůdce. Vůdce, který spojuje nejrůznější lidi. Spojuje Rusko. Ten, kterému důvěřuje a jejž podporuje absolutní většina občanů naší země - Vladimir Vladimirovič Putin," prohlásil premiér a šéf Jednotného Ruska.

Putin jde do voleb oficiálně jako nezávislý kandidát, nicméně fakticky je kandidátem Jednotného Ruska. Jeho vítězství je předem jasné, neboť v průzkumech veřejného mínění má pravidelně zhruba osmdesátiprocentní podporu. Jeho protikandidáti prakticky nemají šanci na úspěch.

Z volebního klání se stáhl "věčně druhý" předseda ruských komunistů Gennadij Zjuganov. Místo sebe navrhl nestraníka, ředitele statku V. I. Lenina Pavla Grudinina. Toho v sobotu jako kandidáta komunistické strany potvrdil sjezd.

Pavel Grudinin.
Pavel Grudinin. | Foto: Reuters

Dalšími kandidáty známého jména jsou vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a televizní moderátorka Xenija Sobčakovová. Kandidaturu oznámil i vůdčí představitel opozice Alexej Navalnyj, který se však podle volební komise voleb zúčastnit nemůže, protože byl odsouzen a odpykává si trest, byť jen podmínečný.

Podle nedávné ankety činnost Putina v prezidentské funkci schvaluje kolem 82 procent Rusů. Druhé místo v žebříčku popularity drží Žirinovskij s 11 procenty a třetí je Zjuganov s šesti procenty. Z opozičních osobností by pro Sobčakovou hlasovalo 0,2 procenta voličů, pro Navalného, kdyby směl kandidovat, 1,2 procenta.

Video: Super Putin. V Moskvě začala oslavná výstava ruského vůdce

Ruští umělci uspořádali v ruské metropoli neobvyklou výstavu, která znázorňuje jejich prezidenta mnohdy v bizadrních situacích. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy