Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Nováček Hošek, navrátilec Šlesingr, zrychlující Moravec. Biatlonisté vyrazí na nejdelší trať

Vytrvalostních závodů se za celou sezonu moc neodjede. Na sklonku listopadu absolvovali biatlonisté 20 kilometrů dlouhé klání v Östersundu, nyní pojedou v Ruhpoldingu a pak už jen v olympijském areálu v Pchjongčchangu. Občas dochází k překvapením, favorité nemají nic jistého. Podaří se mezi elitu proniknout někomu z české pětice Ondřej Hošek, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr a Adam Václavík? Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na webu ctsport.cz od 13:50.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Johannes Bö v Östersundu převálcoval úplně všechny. Na střelnici předvedl naprosto bezchybný výkon a v cíli měl náskok více než dvou minut před rovněž střelecky stoprocentním Francouzem Quentinem Fillonem Mailletem.

Až třetí byl tehdy na trati sice nejrychlejší, ale dvakrát chybující suverén Martin Fourcade. I kdyby ale střílel přesně, na vítězství by to nestačilo. Důvod? Výrazně pomalejší čas střelby.

"Střelecký závod"

S rychlostí se dá při vytrvalostním závodě na střelnici pracovat. Každá minela totiž znamená jednu minutu navíc. Zřejmý a přísný trest.

Čas strávený na střelnici by chtěl výrazně zkrátit Michal Krčmář. "Na tréninku se mi daří střílet rychle, ale přijde závod a hlava prostě moc chce. Jsem svázaný, neuvolněný, a pak tam jsou ty vteřinky navíc. Dobře o tom vím, ale nedaří se mi to prolomit," poznamenal po stíhacím závodě v Oberhofu.

Jen pro srovnání. Na úvod sezony v Östersundu startovalo celkem 108 závodníků a Krčmář zaznamenal 104. čas na střelnici. Na Böho ztratil na 20 výstřelech přes jednu minutu.

Ondřej Moravec se koncem listopadu rozjížděl do sezony poté, co v přípravě doháněl dvouměsíční tréninkový výpadek zaviněný infekcí jater. Byl po Michalu Šlesingrovi druhý nejlepší z Čechů. Dokázal, že tenhle typ závodu mu sedí. Loni na mistrovství světa v Hochfilzenu slavil stříbrnou medaili, ve Švédsku udělal jednu chybu a jen vinou pomalejšího běhu ztratil na 30. místě přes 5 minut.

Po novém roce ale opět prokazuje, že na trati dokáže být hodně rychlý. Ve stíhačce v Durynském lese zaznamenal čtvrtý nejlepší čas. Pokud nebude chybovat, mohl by patřit k černým koním závodu i tentokrát. "Na přípravě v Hochfilzenu (před závody v Oberhofu – pozn. redaktora) jsem vleže neminul snad žádný terč, a tak doufám, že ta pohoda se mi nejpozději s příjezdem do Alp zase vrátí," uvedl Moravec.

Nejlépe na tom byl v prvním individuálním závodě sezony Šlesingr. Skončil na 26. místě, srazily ho tři chyby na střelnici. Před Vánoci ve Francii si však pochroumal koleno a po odmlce, kdy v Oberhofu nestartoval, se do seriálu vrací. "Bude to pro mě vlastně druhý začátek sezony, takový můj soukromý Östersund," ohlásil.

Adam Václavík by mohl jen překvapit. Úspěšnost jeho střelby je totiž v této sezoně velmi nízká. Zatímco předloni se pohybovala kolem 70 %, v současnosti je o nějakých 10 % nižší a zvláště na položkách vestoje to je velké trápení. Hodnoty pod 50 % by se už daly hodnotit spíše jako neúspěšnost.

Do hry se při nemoci Jaroslava Soukupa dostává i Ondřej Hošek, nadějný dvaadvacetiletý biatlonista, který po štafetě dostane podruhé šanci ve Světovém poháru. Patří mezi spolehlivější střelce. Nezklamal ani v Oberhofu, když v mlžném závodu na hranici regulérnosti musel jen na jedno trestné kolo. V této sezoně IBU Cupu dokázal právě ve vytrvalostním závodu v rakouském Obertilliachu vybojovat skvělé páté místo s jednou chybou na poslední stojce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články