Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní, zopakoval Babiš. Do Bruselu jede se silným mandátem

18.01.2018 12:30

Vláda respektuje stanovisko Sněmovny k navrhované unijní reformě azylové politiky a bude se usnesením řídit, řekl při dnešním jednání sněmovního evropského výboru premiér Andrej Babiš (ANO). Dolní komora ve středu důrazně odmítla případné zavedení mechanismu pro přerozdělování uchazečů o azyl v rámci členských států. Zprávu přinesla ČTK.

Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní, zopakoval Babiš. Do Bruselu jede se silným mandátem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Kabinet by měl podle poslanců přijetí celé reformy azylového systému v krajním případě na evropské úrovni zablokovat.

„Kvóty rozdělují Evropu a jsou neefektivní,“ zopakoval Babiš, který poslance z výboru informoval o závěrech prosincového evropského summitu. Česko chce podle něho řešit migraci mimo Evropu a chce se na tom finančně podílet.

Kabinet bude podle premiéra postupovat tak, aby Česko nebylo ve věci stálého přerozdělovacího mechanismu spolu s dalšími kritiky přehlasováno. Babiš se také postavil proti úvahám o možném sjednocení sociálních dávek v Unii, jde podle něho o nepřijatelný nesmysl.

Sněmovna přijala stanovisko k navrhované reformě azylové politiky téměř jednomyslně. Usnesení označované za kompromisní přijala hlasy 163 ze 165 přítomných poslanců, nikdo nebyl proti.

Dolní komora také vybídla vládu, aby při vyjednávání v EU prosazovala jednomyslné schvalování změn azylové politiky. Důvodem byla zkušenost se zavedením kvót na uprchlíky, které EU schválila pouze většinově přes odpor Česka a dalších zemí. Těm za nedodržování kvót nyní hrozí unijní sankce.

Sněmovna naopak podpořila zamýšlené změny unijního azylového systému, které by měly do budoucna zabránit zneužívání azylových režimů členských zemí a urychlit návrat neúspěšných žadatelů o azyl do země původu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

4:40 Vondrův „holandský chvat“: Podpořil správné otvírání dveří. „Neměl jsem informace.“

Přes směrnici o řidičských průkazech chce Evropská unie dosáhnout mnohem přísnějších podmínek pro ři…