Trump je první rok americkým prezidentem. Připomeňte si jeho nejvýznamnější kroky

Milovaný i nenáviděný Donald Trump je už rok americkým prezidentem. Co ze svých předvolebních slibů splnil? A co se mu naopak nepovedlo? | Foto: Carlo Allegri | Zdroj: Reuters

V sobotu je to přesně rok od chvíle, kdy se Donald Trump stal 45. americkým prezidentem. V mimořádně vypjaté předvolební kampani se mu podařilo nejdřív zvítězit v republikánských primárkách a pak porazit i demokratickou protikandidátku Hillary Clintonovou. Trump už během své kampaně sliboval mnoho změn, které podle jeho slov měly udělat z Ameriky znovu skvělou zemi. Jak se ale po roce ukazuje, sliboval víc, než bylo v jeho silách.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Postavíme zeď, nemáme jinou možnost...“ Zeď na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem se stala jedním z největších a taky nejomílanějších témat Donalda Trumpa.

V předvolebním období slíbil svým voličům, že po zvolení postaví vysokou bariéru. Byla to taková Trumpova vlaštovka mezi rozsáhlejšími plány na reformu imigračního systému. Slíbil navíc, že za zeď zaplatí Mexiko, které to ovšem od začátku odmítá.

Ani rok po Trumpově zvolení se ale zeď na hranicích USA a Mexika nestaví. Pokud nepočítáme několik prototypů určených k testování.

Trump nedokázal pro tři tisíce kilometrů dlouhou zeď od kongresu získat potřebné peníze.
To by se ale mohlo změnit. Demokraté jsou totiž ochotní přistoupit na rozpočet výměnou za zachování programu DACA, který povoluje pobyt v USA migrantům, kteří tam žijí už od dětství.

| ČTK |Zprávy ze světa

Trumpovy postoje? Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by waterboarding

Jaké jsou postoje budoucího amerického prezidenta? Donald Trump je nekompromisní ohledně terorismu nebo uprchlíků. Na hranici s Mexikem chce postavit zeď, povolil by také výslechovou techniku waterboarding simulující topení. Velmi radikálně by také postupoval proti bojovníkům takzvaného Islámského státu. Naopak pozitivně se Trump vyjádřil o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Společně umožníme skutečnou změnu, která znovu dostane Ameriku na první místo. A začne to okamžitým zrušením a nahrazením katastrofy známé jako Obama Care,“ takhle hřímal Trump před zástupy svých podporovatelů krátce před prezidentskými volbami. Zákon Affordable Care Act, který prosadil v roce 2010 Barack Obama podle Republikánů pokřivil trh se zdravotním pojištěním.

Pokusy o zrušení Obama care ale neprošly Senátem. V létě hlasování selhalo na jediném hlasu republikánského senátora Johna McCaina.

Návrh podle něj nedokázal přijít s žádnou adekvátní náhradou stávajícího systému. V říjnu se proto Donald Trump pokusil rozložit Obamacare dekrety. Zrušil mimo jiné dotace pro pojišťovny na nemajetné klienty. To nakonec vyústilo ve tři miliony nově nepojištěných lidí.

Co se americkému prezidentovi povedlo splnit je slibovaná daňová reforma. Ta prošla na začátku prosince kongresem a Trump ji před koncem roku podepsal. Daň z příjmu pro podniky se snížila ze třiceti pěti na 20 procent.

Podle Trumpa to je největší reforma amerického daňového systému od roku 1986, která pomůže střední třídě a podnikatelům. Kritici z řad demokratů ale tvrdí, že pomůže jen bohatým.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme