Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MOL Liga 2023/2024

Hadamczik po neúspěchu v Soči u národního týmu končí

Praha - Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik po neúspěchu na olympiádě rezignuje na svou funkci a národní tým nepovede už ani na MS v Bělorusku. Jeho svěřenci skončili po čtvrtfinálovém vyřazení se Spojenými státy americkými v Soči šestí. Hadamczik nechtěl podle svých slov nadále čelit útokům médií. Konec u reprezentace oznámil v rozhovoru pro Hitrádio Orion.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"V takovém prostředí se mi nechce dál pracovat. Je to pro mě hrozně těžká situace. Uhrál jsem toho, myslím, dost, spousta trenérů by byla ráda, kdyby vůbec mohla tak vysoko stát. Mně se těžko odchází, protože národní tým jsem dělal vždycky s hrdostí," prohlásil Hadamczik, který měl smlouvu do domácího mistrovství světa v roce 2015.

Hadamczik vedl reprezentaci od sezony 2010/11. Předtím trénoval národní mužstvo v letech 2005 až 2008. "Mohl jsem trénovat nějaký klub v Rusku a mít desetinásobek platu, ale jsem hrdý na Čechy a na český hokej a hokejisty. Ti hokej hrát umí a vždycky je to o tom, že se v ne každém turnaji pokaždé vyhraje," doplnil Hadamczik.

Alois Hadamczik: "Jestliže se stalo, co se stalo, a chtějí mi poroučet takoví nýmandi, kteří jen píšou do novin, nemají žádnou školu a začínají mi říkat, jaký mám a nemám systém, jestli jsem s někým mluvil a nemluvil, jestli měl brankář chytat nebo neměl, tak jsem si říkal, ať to dělá někdo jiný."

Na kontě má z mistrovství světa stříbro z roku 2006 a dva bronzy z let 2011 a 2012 a také třetí místo z olympijských her v Turíně v roce 2006. "Po dvou medailích jsem mohl odejít a říct, ať to vezme někdo jiný, protože se nedá se pořád jak na běžícím pásu vyhrávat," prohlásil Hadamczik, jehož tým skončil na loňském světovém šampionátu ve Stockholmu na sedmém místě.

K osobě reprezentačního trenéra se o víkendu vyjádřil i Jaromír Jágr, který se domnívá, že by odpovědnost za tým měla být rozložena na více lidí, jak je to běžné v jiných reprezentačních výběrech. "Přesilovky, oslabení, sledovaní hry mužstva i soupeře, posílání hráčů na led - to prostě jeden člověk nemůže zvládnout," uvedl Jágr. "I v českém týmu byla trojice trenérů s určitým rozdělením rolí, ale Hadamczik silou své osobností na sebe koncentroval většinu pozornosti a budil dojem, že reprezentace je týmem jediného muže," dodal komentátor ČT Robert Záruba.

Sport
zdroj: ČT4

Vedení svazu zatím jména oslovených trenérů tají

Hokejový svaz má nyní za úkol co nejrychleji trenérský post obsadit. Už v dubnu čekají reprezentaci zápasy Euro Hockey Challenge, následovat budou Švédské hry a od 9. do 25. května druhý vrchol sezony v podobě mistrovství světa v Bělorusku. "Musíme tu situaci řešit. Mělo by být jasno v horizontu několika dnů. I proto, že před sebou máme akce v dubnu, pak i Švédské hry a mistrovství světa v Bělorusku," řekl prezident svazu Tomáš Král.

Připustil, že už o možnostech dopředu přemítal po vyřazení národního mužstva ve čtvrtfinále olympijského turnaje. Hlasy volající po Hadamczikově odvolání po neúspěšném vystoupení v Soči ještě více zesílily. "Lhal bych, kdybych řekl, že jsem o tom ani trochu nepřemýšlel. Člověk musí být připravený a nelze to pak vše řešit na poslední chvíli," uvedl.

Nejčastěji se spekuluje o tom, že Hadamczika by mohli nahradit trenéři pražských extraligových klubů Vladimír Růžička ze Slavie a Josef Jandač ze Sparty, kteří v letech 2008 až 2010 působili u reprezentace společně. Jandač byl Růžičkovým asistentem, jako hlavní kouč národní tým dosud nevedl. "Nechci nic prozrazovat do té doby, než proběhne středeční jednání výkonného výboru," prohlásil Král.

Vyloučit nelze ani návrat Slavomíra Lenera, který působil na reprezentační střídačce v letech 2002 až 2004. Jako asistent Ivana Hlinky nechyběl u historického triumfu na olympiádě v Naganu 1998. Král ale naznačil, že by Hadamczika měl vystřídat kouč, který má v současnosti závazky v klubu. "Situaci každopádně zmapovanou máme a víme, jak vypadají smlouvy oslovených adeptů v jejich klubech a podmínky jejich kontraktů," uvedl Král.

Ať už bude volba vedení českého hokeje jakákoliv, Král by chtěl, aby šlo o dlouhodobější řešení. "Osobně bych to raději viděl tak, abychom to měli vyřešené a s nastupujícím trenérem podepsali kontrakt do domácího mistrovství světa v Praze 2015. Aby se po této sezoně nemusely dělat další změny. Takové je mé přání, nemohu ale samozřejmě nijak garantovat, že to tak opravdu bude," řekl Král.

Právě do roku 2015 měl smlouvu Hadamczik, který se rozhodl ji vypovědět s tím, že už nechce čelit útokům médií. "Vedli jsme spolu o tom seriózní debatu. Od vyřazení na olympiádě jsme spolu párkrát mluvili a byli jsme domluveni, že se sejdeme v úterý. Ve středu pak měl trenér být na zasedání výkonného výboru. Ale nakonec mi zavolal s tím, že se rozhodl, že nebude pokračovat. Dal mi to vědět dříve, než to oznámil médiím," vylíčil Král.

Alois Hadamczik (1952)

O funkci reprezentačního trenéra se ucházel už v roce 2002, tehdy ale dostal přednost Slavomír Lener. Národní tým poprvé převzal v květnu 2005, po pátém místě na MS 2008 odstoupil. Podruhé byl zvolen po MS 2010 v Německu, předloni mu byl původně dvouletý reprezentační kontrakt prodloužen až do roku 2015. S reprezentací získal stříbro na MS 2006 v Rize a bronz na olympiádě v Turíně a na MS 2011 a 2012.

V extralize se poprvé objevil v sezoně 1992-1993 na lavičce Olomouce, později trénoval opakovaně Vítkovice, dále Třinec a Spartu. Třikrát dovedl svůj tým do finále extraligy (1998, 2002 a 2010), titul ale nikdy nezískal. S reprezentací do 20 let získal na šampionátu 2005 v Grand Forks bronz.

Dálkově vystudoval trenérství na FTVS UK, úspěšně podniká především v oblasti realit, je místostarostou v rodných Kravařích, dříve byl spoluvlastníkem fotbalového Baníku Ostrava.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články