Český statistický úřad: Zemřel Lubomír Cyhelský, nestor české statistiky

23.01.2018 18:38

V pondělí 22. ledna zesnul ve věku 88 let prof. Ing. Lubomír Cyhelský, DrSc., uznávaný statistik a vynikající vysokoškolský pedagog. Patřil k zakládajícím členům Katedry statistiky a pravděpodobnosti Vysoké školy ekonomické v Praze. Vychoval řadu českých a slovenských statistiků.

Český statistický úřad: Zemřel Lubomír Cyhelský, nestor české statistiky
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

V průběhu více než šedesátileté pedagogické činnosti na vysokých školách se prof. Cyhelský bezprostředně podílel na rozvoji státní statistické služby. Mnoho let byl členem statistických rad. V 60. letech se zasazoval o odstranění nežádoucího sepětí statistiky se státní kontrolou.

V roce 1965 zřídil na VŠE dvouleté postgraduální statistické studium pro pracovníky státní i resortní statistiky, které se později přejmenovalo na Specializované statistické studium. Tento program probíhá dodnes. Dosud jím úspěšně prošlo zhruba 300 studentů, z nichž více než polovinu tvořili zaměstnanci Českého statistického úřadu.

V roce 1990 stál u vzniku České statistické společnosti. Byl rovněž členem Mezinárodního statistického institutu (ISI). Od roku 1994 přednášel na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci, od roku 2006 také na Katedře financí Fakulty ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní. Byl autorem více než 200 publikací.

Český statistický úřad vyjadřuje hlubokou soustrast rodině a blízkým prof. Ing. Lubomíra Cyhelského, DrSc., na něhož budeme vždy vzpomínat s úctou.

Čest jeho památce!

Poslední rozloučení se bude konat pouze v kruhu rodinném.

Lidé, kteří chtějí vyjádřit soustrast rodině prof. Cyhelského, tak mohou učinit prostřednictvím elektronické kondolenční knihy zasláním e-mailové zprávy na adresu kondolence@czso.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…