Šmicer nalosoval fotbalistům derby. Reprezentace se v Lize národů utká se Slovenskem a Ukrajinou

Česká fotbalová reprezentace už zná své soupeře pro novou Ligu národů. V první skupině Ligy B se utkají s Ukrajinou a Slovenskem, rozhodl o tom los v Lausanne.

Lausanne/Svýcarsko Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Šmicer losuje Ligu národů

Vladimír Šmicer losuje Ligu národů | Foto: Pierre Albouy | Zdroj: Reuters

„Ukrajina bude hodně nevyzpytatelný a vyrovnaný soupeř. Bude nepříjemný a možná ne až tak atraktivní pro diváky, což je škoda. Zároveň souboj se Slovenskem bude hodně atraktivní a je dobře, že hrajeme se sousedem, je to blízko a ty zápasy budou vyprodané a budou mít výbornou atmosféru,“ řekl k losu záložník Herthy Berlín Vladimír Darida.

Stanciu přišel na Spartu vyhrávat trofeje. Stramaccioni v Rumunovi vidí náhradu za Rosického

Číst článek

Skupiny se odehrají na podzim letošního roku. Jejich vítězové postoupí do vyšší ligy, poslední celky naopak sestoupí. Vítězové v Lize A si v červnu 2019 zahrají Final Four.

Nová soutěž UEFA je zároveň dodatečnou kvalifikací na mistrovství Evropy 2020. Každá ze čtyř lig bude mít jedno účastnické místo, o které budou v březnu 2020 bojovat vždy čtyři nejlepší týmy, které si postup nezajistí z běžné kvalifikace.

Celkem 16 celků se tak utká o čtyři místa na šampionátu. K jejich získání bude třeba vyhrát semifinále a finále.

Proti Slovensku čeká fotbalisty prestižní federální derby. Obě země se od rozdělení Československa v roce 1993 utkaly desetkrát. Češi vyhráli pětkrát, dvakrát duel skončil remízou a třikrát zvítězili Slováci včetně posledního přípravného utkání v březnu 2015 (1:0).

Zástupci Česka, Ukrajiny a Slovenska na losování v Lausanne | Zdroj: FAČR

„Se Slováky to získává na pikantnosti, náboj tam bezpochyby bude. Ukrajina je velice ambiciózní mužstvo, které bude chtít skupinu vyhrát taky. Budou to velice zajímavé zápasy,“ očekává trenér národního týmu Karel Jarolím.

Ve slovenském výběru je i několik hráčů české ligy jako brankáři Matúš Kozáčik a Martin Dúbravka, stoper Lukáš Štetina či záložník Patrik Hrošovský. Největšími hvězdami jsou Marek Hamšík z Neapole, Martin Škrtel z Fenerbahce a Milan Škriniar z Interu Milán.

S Ukrajinou se dosud Češi utkali jen dvakrát v rámci přípravy. V roce 2011 doma vyhráli 4:0, o rok později remizovali ve Lvově 0:0. Tým trenéra Andreje Ševčenka, který je největší legendou ukrajinského fotbalu, v poslední kvalifikaci o mistrovství světa skončil třetí ve skupině za Islandem a Chorvatskem.

Kapitánem ukrajinského týmu je Ruslan Rotaň, který na podzim oblékal dres pražské Slavie. Do kádru patří i další hráč z Edenu Eduard Sobol. Klíčovými postavami jsou krajní záložníci Andrij Jarmolenko z Dortmundu a Evgen Konopljanka ze Schalke.

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme