Z posledního místa pro bronz. Eva Samková v pádu vybojovala třetí českou medaili

Česká republika má z olympijských her v Pchjongčchangu třetí medaili. Snowboardcrossařka Eva Samková získala ve finále snowboardcrossu bronz. Vyhrála Italka Moioliová.

Pchjongčchang (Aktualizováno: 5:00 16. 2. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bronzová Eva Samková

Bronzová Eva Samková | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Po kontaktu s Italkou Moioliovou hned v úvodu se česká obhájkyně zlata propadla až na šesté místo, před ní jela ve finále pětice závodnic a Eva Samková dlouho těžko hledala pozici, kudy se přes některou z nich dostat.

Bronz s cenou zlata. 'V cílové rovince jsem si věřila, skvělý pocit,' září Eva Samková

Číst článek

Pomohly jí až poslední skoky, právě tam byla v celém programu nejrychlejší. Dostala se před Bulharku Jekovovou i Francouzku Trespeuchovou. Do cíle dojely závodnice v pádu, Eva Samková ozdobená kamerou a knírkem v národních barvách na třetím místě.

Zlato bere její italská konkurentka Michela Moioliová, stříbro teprve 16letá Francouzka Julia Mabileauová. 

Eva Samková nebyla na trati tak suverénní jako před čtyřmi roky v Soči. Už ve čtvrtfinále české fanoušky napínala. Vítězka kvalifikace se chvíli propadla i na nepostupové čtvrté místo a musela bojovat s Britkou Gillingsovou-Brierovou. Ve druhé polovině trati ji ale předjela a dostala se i před Francouzku Loccozovou na druhé místo, ze kterého postoupila do semifinále.

I tam se na chvíli ocitla na nepostupové pozici, ale našla si správná místa k předjetí soupeřek a využila i jejich pádů. Na posledních skocích se dostala i přes závodící legendu Lindsey Jacobellisovou a postoupila do finále. 

Vendula Hopjáková do čtvrtfinálové jízdy proti Samkové nenastoupila. V rozpisu sice byla mezi kvalifikovanými, ale po pádu ve druhé části kvalifikace zůstala v cílovém prostoru.

Kvalifikaci vyhrála

Na úvod programu Eva Samková suverénně zvládla kvalifikaci. Bez problémů se dostala přes startovní pasáž a se svým nezaměnitelným postojem na snowboardu mířila k cíli náročné trati.

V průběžných mezičasech sice lehce ztrácela na Italku Michelu Moioliovou, jenže poslední metry zvládla nejlépe. Závěrečné skoky „prošlápla“ tak, aby neztrácela rychlost ve vzduchu. V cíli byla za minutu, 16 sekund a 84 setin, o 13 setin rychleji než Italka. Třetí skončila Američanka Faye Guliniová.

24letá rodačka z Vrchlabí tak vyhrála hned první část kvalifikace, nemusela absolvovat druhou a ve vyřazovacích jízdách si vybírala dráhu jako první. Čtvrtfinále byla na programu krátce po čtvrté hodině ráno, o vítězce pak bylo jasno před pátou.

Druhá Češka Vendula Hopjáková nezvládla výjezd po prvním skoku a musela spoléhat na druhou část kvalifikace. Jenže v ní upadla a ačkoli byla mezi kvalifikovanými, odvezli ji pořadatelé z tratě na saních.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Snowboarding:
Snowboardcross - ženy: 1. Moioliová (It.), 2. Pereiraová de Sousaová Mabileauaová (Fr.), 3. Samková (ČR), 4. Jacobellisová (USA), 5. Trespeuchová (Fr.), 6. Žekovová (Bul.), ...24. Hopjáková (ČR).

Italští fanoušci slaví zlato | Foto: Jiří Malina

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme