Vláda s ČSSD a podporou KSČM je jediná varianta na stole, řekl Babiš po jednání s Hamáčkem

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO po jednání se špičkami ČSSD uvedl, že vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM je nyní jedinou variantou na stole. ODS podle něho opět odmítla.

Praha (Aktualizováno: 18:11 21. 2. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš po večeři s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Premiér v demisi Andrej Babiš | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

„Mám dobrý pocit z jednání. Proběhlo v normální atmosféře,“ komentoval Babiš vůbec první schůzku s novým vedením sociální demokracie, tedy předsedou Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou.

Detailnější debaty o programu by podle Babiše mohly zahájit expertní týmy ANO a ČSSD po příští středě. Na tento den se plánuje další schůzka vedení hnutí ANO a sociální demokracie, na níž by se měla na odborných týmech domluvit.

Zeman v dubnu dorazí na sjezd komunistů. Funkční vládu s důvěrou chce mít do prázdnin

Číst článek

Babiš chce být premiérem

Sociální demokraté chtějí vyjednávat s ANO o devíti okruzích programových témat, příští týden by měli dát ANO své představy. Babiš soudí, že na některých bodech se určitě neshodnou. „Pokud by nebyla dohoda expertů, budeme vyjednávat na nejvyšší úrovni,“ řekl předseda ANO.

ČSSD označil za první stranu, která se hlásí ANO do vlády a o níž by uvažovalo i hnutí. Babiš ale zopakoval, že trvá na tom, že bude premiérem. „Kandidoval jsem (ve sněmovních volbách) jako kandidát (hnutí ANO) na premiéra, proto nás lidé volili,“ podotkl.

Sociální demokraté na nedělním sjezdu přijali i usnesení, v němž pokládají účast trestně stíhané osoby v kabinetu za „zásadní problém“. Babiše policie obvinila v případu Čapí hnízdo.

Mzdy a důchody

Sociální demokraté začali jednat s hnutím ANO o vládní spolupráci ve středu.

Jak nicméně po schůzce řekl nový šéf ČSSD Jan Hamáček, přímý vstup do vlády je podmíněn programovými shodami a obsazením pozic v kabinetu.

Podle Hamáčka chce ČSSD například to, aby budoucí vláda zvyšovala mzdy a důchody. Peníze na to by stát měl získat zavedením progresivní daně.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po jednání řekl, že momentálně je vláda se sociální demokracií jediná varianta, která je na stole. Nadpoloviční většinu hlasů pro získání důvěry ve sněmovně by podle něho mohli přinést komunisté.

ANO a ČSSD se ale zatím neshodnou na složení nového kabinetu, přesněji řečeno na účasti trestně stíhaných lidí ve vládě.

Jednání s ODS

Babiš ve středu jednal také s předsou ODS Petrem Fialou. Po výzvě ODS uspořádá Babiš schůzku předsedů sněmovních stran o zahraniční a evropské politice.

ODS mu nabídla pomoc při formulování zahraniční a evropské politiky. Předseda ODS Fiala by chtěl společně s ostatními stranami hledat národní konsenzus v otázkách, které se řeší na úrovni Evropské unie, například migrace. 

„Určitě bychom se měli snažit diskutovat v zahraničí a Bruselu jednotně,“ uvedl Babiš po jednání s tím, že naplánuje schůzku předsedů sněmovních stran. Připustil i vznik deklarativního dokumentu k evropské politice, jak o něm mluvil Fiala.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme