Živě: Rusko zaplatí za Krym reparace, míní exporadce Putina

Přenos skončil
Středeční dění kolem ukrajinské krize sledujeme v online reportáži.
Rusko a Krym.
Rusko a Krym. | Foto: Jiří Just

Kyjev/Moskva - Ukrajina se dříve nebo později dočká od Ruska reparací za anexi Krymu. Je o tom alespoň přesvědčen Andrej Illarjonov, někdejší ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina.

"Doufám, že tento akt agrese bude uznán za neplatný a Krym se vrátí ke svému právoplatnému majiteli," prohlásil muž, jenž nyní působí v prestižním washingtonském Cato institutu.

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby propustilo vězněnou ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou a další lidi, které drží pod zámkem.

Savčenková, již Moskva viní z podílu na smrti dvou novinářů, s obviněními nesouhlasí a koncem loňského roku zahájila protestní hladovku.

Středeční dění kolem ukrajinské krize sledujeme v online reportáži.

Rusko-ukrajinská krize online:

Přenos skončil
14:35

Podle pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se situace na východě Ukrajiny opět zhoršuje a příměří porušují obě strany.

Informoval o tom deník Ukrajinska pravda s odvoláním na zprávu OBSE zveřejněnou v úterý večer. Armádní mluvčí Andrij Lysenko později oznámil, že armáda přišla v Donbasu během uplynulých 24 hodin o další tři vojáky.

12:08

Rusko k sobě Krym připojilo loni v březnu. Po referendu, které zorganizovali proruští politici a na nějž dohlíželi ruští vojáci.

Kyjev, stejně jako Západ, to označuje za nelegální. Podle současné ukrajinské vlády země kvůli záboru utrpěla ztráty ve výši 1,8 bilionu hřiven.

12:07

Ukrajina se dříve nebo později dočká od Ruska reparací za anexi Krymu. Je o tom alespoň přesvědčen Andrej Illarjonov, někdejší ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina.

"Doufám, že tento akt agrese bude uznán za neplatný a Krym se vrátí ke svému právoplatnému majiteli," prohlásil muž, jenž nyní působí v prestižním washingtonském Cato institutu. "Rusko bude muset v takové nové situaci platit Ukrajině reparace za porušení mezinárodního míru, uznaných hranic. Za škody, které Rusko Ukrajině způsobilo."

11:30

Na východ Ukrajiny zamíří ve čtvrtek z Česka konvoj pěti kamionů s nákladem střešní krytiny a oblečení.

Podle organizace Člověk v tísni pomůže téměř 47 tun střešní krytiny opravit stovky válkou poničených domů. Na 50 tun zimního oblečení pak v Donbasu poslouží tisícům vnitřních uprchlíků.

10:44

Slovenský deník Hospodárske noviny - v souvislosti s plánovanými oslavami konce války v Moskvě - napsal, že slovenský prezident začíná po dlouhé době převyšovat svého českého kolegu. Diplomat Andrej Kiska působí podle listu lépe než nešika Miloš Zeman.

"Kiska ukázal zdrženlivost. A dobře udělal. Rusové porušili mezinárodní právo, když anektovali Krym a když začali vyzbrojovat separatisty na východě Ukrajiny - a malé země musejí demonstrovat, že s tím mají problém. Přijmout pozvání mezi prvními a bez podmínek (jako to udělal Zeman) by bylo chybou," píší HN.

Český prezident se květnových oslav v Moskvě zúčastní. Kiska se na rozdíl od Zemana řadí v souvislosti s konfliktem na Ukrajině ke kritikům Ruska.

Foto: Ludvík Hradilek
10:28

Cena severomořské ropy Brent ve středu klesla poprvé od května 2009 pod padesátidolarovou hranici a spadla krátce až na 49,92 dolaru za barel.

Kolem desáté hodiny dopolední ropa Brent ztrácí přes dvě procenta a barel se obchoduje za 50,00 dolaru. Trh nadále sráží vysoká nabídka suroviny při slabé globální poptávce.

10:02

Války jsou hrozné. Nejenom proto, že dávají šanci nejtemnějším lidským pudům a vlastnostem.

"Zdaleka nejvíc mě děsí síla nenávisti, kterou mezi Ukrajince zasévá konflikt na východě naší země - na celá desetiletí," svěřuje se Ukrajinec Bohdan Andrejčuk, jehož rodiče se narodili v Československu - respektive v Podkarpatské Rusi.

Konflikt v Donbasu rozdělil jeho rodinu. "Jako by Putin mezi mne a sestru Marii, která žije na západní Sibiři, postavil 'železnou oponu'," řekl Aktuálně.cz.

09:50

Umění záměrné dezinformace, šíření konspiračních teorií a propagandu ovládá a financuje řada vlád světa, mistrem v oboru je ale ruský Kreml, píše server Hlidacipes.org s odvoláním na Institut pro moderní Rusko (IMR), think-tank se sídlem v New Yorku.

IMR píše, že Moskva v poslední době výrazně navýšila rozpočet na vedení informační války. Jejím cílem je i Česko, což mimo jiné potvrzuje i poslední výroční zpráva Bezpečnostní informační služby.

09:32 Drtinová a Veselovský

S Ruskem máme vlastně špatnou zkušenost, ty sympatie nechápu. Kdyby si lidé přečetli dějiny Ruska, tak vidí, že to jsou dějiny expanze, říká v rozhovoru pro DVTV spisovatelka a bývalá poradkyně Václava Havla Eda Kriseová.

08:45

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby propustilo vězněnou ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou a další lidi, které drží pod zámkem, například režiséra Olega Sencova.

Savčenková, již Moskva viní z podílu na smrti dvou novinářů, s obviněními nesouhlasí a koncem loňského roku zahájila protestní hladovku.

"Vyzýváme k neprodlenému propuštění (Savčenkové), stejně jako dalších ukrajinských rukojmí zadržovaných Ruskem," prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

6:50

V povstalecké baště Doněcku pravoslavná církev zrušila noční bohoslužby kvůli zákazu vycházení, který vyhlásily povstalecké úřady.

6:35

Ruský prezident Vladimir Putin v roli krále Heroda, který podle bible nařídil vyvraždění novorozenců, je k vidění v živém betlému ve Lvově na západě Ukrajiny, považovaném za baštu ukrajinského nacionalismu. "Herec s Putinovou maskou a královskou korunou na hlavě se stal ústřední postavou živého betlému v centru města," napsala agentura AFP. "Během představení se 'král Putin' snaží ukrást Panence Marii Ježíška, ale dva mladí herci, ztělesňující ukrajinské vojáky, mu v tom zabrání."

Betlém u příležitosti pravoslavných Vánoc zřídila místní skupina Fest, které ve Lvovu patří několik restaurací. "Putin ztělesňuje neštěstí, které postihlo naši zemi," řekla mluvčí skupiny v narážce na konflikt s proruskými separatisty na východě země, který si od dubna vyžádal přes 4700 mrtvých. "Vinou tohoto muže dále umírají naši vojáci. Proto jsou tu naši bojovníci, kteří chrání jesličky," vysvětlila.

putin
putin | Foto: Reuters
6:22

Poprvé se ve všech chrámech ruské církve na patriarchův pokyn sloužily vánoční bohoslužby s otevřenými, tzv. carskými vraty, oddělujícími oltářní část od chrámu a symbolizujícími bránu do ráje, upozornila agentura Interfax. Nová vánoční tradice má mít podle Kirillova záměru "zvláštní misionářský význam" a má vyjadřovat otevřenost víry vůči všem lidem.

6:20

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé v novém roce objevil na veřejnosti, když zavítal do vesnického kostela u Voroněže, který obdaroval ikonou. Prohlédl si také útulek u kostela, kterým od vypuknutí ukrajinské krize prošla téměř tisícovka uprchlíků z Donbasu; v současnosti jich tu je necelá stovka.

6:12

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve svém vánočním projevu vyzval krajany, aby se modlili za vojáky, kteří brání Ukrajinu. "Hluboká podstata svátku spočívá ve víře, naději, lásce a zvláště pak v míru," řekl.

Prezident Petro Porošenko během ustavující schůze ukrajinského parlamentu.
Prezident Petro Porošenko během ustavující schůze ukrajinského parlamentu. | Foto: Reuters
6:10

Být pravoslavnými věřícími nejen v sociologických průzkumech, ale i "vlastním hlubokým přesvědčením a způsobem života", vyzval své krajany patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, během nočních bohoslužeb v moskevském chrámu Krista Spasitele. Pravoslavní věřící právě slaví Vánoce podle starého gregoriánského kalendáře.

Vánočních bohoslužeb v hlavním pravoslavném chrámu země se spolu s pěti tisícovkami Moskvanů již tradičně zúčastnil i premiér Dmitrij Medveděv s manželkou. Kirill při této příležitosti vybídl k modlitbám za mír a usmíření na Ukrajině.

Foto: Reuters
6:01

"Rozhodli jsme se ověřovat informace o smrti ruských vojáků a dobrovolníků na Ukrajině. U každého případu hledáme potvrzení a snažíme se od co nejvíce spolehlivých zdrojů zjistit čas a místo úmrtí. Výsledky zveřejňujeme postupně," uvedlo Otevřené Rusko s tím, že se snaží objasnit osud každého jednotlivce. V ohlasech na počin Chodorkovského organizace se vedle projevů podpory objevují i nadávky do zrádců zaprodávajících vlast.

6:00

Nevládní organizace Otevřené Rusko, kterou zřídil někdejší vězněný ropný magnát Michail Chodorkovskij, zveřejnila na svém webu seznam 250 ruských vojáků údajně zabitých v bojích na východní Ukrajině. Soupis doprovází mapa ukazující místa, odkud údajně tito mrtví pocházeli. Nejvíce padlých, až 15, bylo údajně z Moskvy, následuje severokavkazský Dagestán, anektovaný Krym, Petrohrad, Rostov či Pskov.

Michail Chodorkovskij.
Michail Chodorkovskij. | Foto: Reuters

Dobré ráno z pražské redakce Aktuálně.cz. I dnes pro vás sledujeme vývoj krize na východě Ukrajiny.

Zahraničí ČTK Reuters Zahraničí, ČTK, Reuters
Aktualizováno 7. 1. 2015 14:35
 

Právě se děje

Další zprávy