Stropnický: Vydání hackera Nikulina ovlivní českou diplomacii. Nadšené nebude buď Rusko, nebo USA

Případ ruského hackera Jevgenije Nikulina ovlivní zahraniční vztahy Česka, řekl v České televizi ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický z hnutí ANO. O vydání zadrženého muže žádají Spojené státy i Rusko. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán z hnutí ANO rozhodne, které zemi Česko vyhoví.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický z hnutí ANO

Ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický z hnutí ANO | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Podle Stropnického ale kauza vydání ruského hackera bude mít v obou případech určitý dopad na českou diplomacii. Ministr zahraničí v demisi také kritizoval údajné ovlivňování Pelikána prezidentem Milošem Zemanem.

Prezident chce, abych hackera Nikulina vydal do Ruska, řekl Pelikán. Byl za ním i Mynář

Číst článek

„Pokud je tam nějaký tlak, tak to není úplně v pořádku. Existují jasná pravidla o tom, kdo požádal první. To si myslím, že je zásadní pravidlo. Dále záleží na tom, jaká byla způsobena škoda. Existují ještě další kritéria, podle kterých bude ministr Pelikán záležitost posuzovat," řekl Stropnický.

Určitě však ta druhá strana, ať už to dopadne jakkoliv, nebude nadšena,“ myslí si ohledně požadavků USA a Ruska.

Pelikán tento týden serveru Aktuálně.cz řekl, že ho prezident Miloš Zeman opakovaně žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska a ne do Spojených států.

'Návrh na odvolání Okamury nepodpoříme'

Rada vlády podpořila zavedení významného dne památky obětí romského holokaustu, výroky Okamury odsoudila

Číst článek

Stropnický dále prohlásil, že hnutí ANO zřejmě nepodpoří odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z vedení sněmovny. To kvůli Okamurovým výrokům o koncentračním táboru v Letech navrhli lidovci.

„Může být řečeno spoustu zajímavého. Řada politiků se může vůči tomu nějakým způsobem vymezit, vyprofilovat, říct své stanovisko nebo vyvolat debatu na téma, které je nesmírně důležité, protože takové výroky by v naší společnosti neměly vůbec padat,“ odsoudil ale Okamurovy výroky Stropnický.

Okamura v lednu řekl, že byl tábor neoplocený a byl v něm volný pohyb. Podle lidovců tím zpochybňuje holokaust. Stropnický by místo hlasování o odvolání rád prosadil v jednání sněmovny diskusi, ve které by Okamura měl své výroky vysvětlit.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme