Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Slovensko v slzách: Tisíce lidí vyráží do ulic uctít památku Kuciaka

Autor: ČTK - 
2. března 2018
08:03

Ve více než desítce měst na Slovensku, ale i v Česku a zahraničí se dnes odpoledne budou konat shromáždění na památku novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové (†27), kteří byli minulý týden zastřeleni.

Pochody se budou konat od 17. hodiny v Košicích, Bánské Bystrici, Martině, Prešově, Pezinku a Spišské Nové Vsi. V Popradě průvod vyrazí odbytím osmé hodiny večerní. K protestům se přidá Brno i Praha.

Čest vzdají i novináři

Událost nese název: „Nechceme zpět devadesátky“. Pietní shromáždění do Bratislavy a dalších měst po celé země svolali občanští aktivisté. Na akci ve slovenské metropoli vystoupí s projevem například novináři Beata Balogová, Milan Martin Šimečka, Christophe Deloire či výkonný ředitel Denníku N Lukáš Fila.

Již ve středu se několika stovek lidí sešlo v centru slovenské metropole na shromáždění na památku Kuciaka a Kušnírové, které svolal lídr opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Dav se pak vydal k úřadu vlády, u jehož oplocení lidé nechali zapálené svíčky.

Odpoledne se v obci Gregorovce nedaleko Prešova uskuteční poslední rozloučení s Kušnírovou, která z této vesnice pocházela.

Video  Kolegové o zavražděném novináři Jánu Kuciakovi: Slušný kluk, který se nebál.  - TV Joj, Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Vražda novináře a jeho přítelkyně: Matka Martiny chystá pohřeb místo svatby.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politky najdete zde >>>

steelheart ( 2. března 2018 09:28 )

hysterie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání