Komunista Ondráček prošel v tajné volbě o dva hlasy, povede komisi pro kontrolu GIBS

Sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) povede kandidát KSČM Zdeněk Ondráček, jehož nominace budila spory.

Aktualizujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Poslanci mu ve druhém kole dnešní tajné volby dali přednost před Zuzanou Majerovou Zahradníkovou (ODS). Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Ondráček dostal o jeden hlas víc, než bylo nutné ke zvolení. Volilo ho 79 poslanců, hlasů potřebných ke zvolení bylo 78. Majerová Zahradníková obdržela 57 hlasů.

Ondráček a Majerová Zahradníková postoupili do finále volby z předchozího prvního kola, v němž nikdo ze tří kandidátů potřebný počet hlasů nezískal. V tomto kole z volby vypadl kandidát Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

'Velmi smutná věc'

Ondráčkovo zvolení hodnotí opoziční poslanci jako skandální a smutné. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že zvolení Ondráčka je dalším důkazem spolupráce hnutí ANO a KSČM. Podle předsedy Starostů Petra Gazdíka je Odráčkovo zvolení fackou české demokracii.

„Je to velmi smutná věc, když tu máme komunistu, který zasahoval proti demonstrantům, vůbec nijak tuto věc nereflektuje a máme ho v čele bezpečnostního orgánu Poslanecké sněmovny," komentoval před novináři Odráčkovo zvolení lidovec Marek Výborný. Fakt, že Ondráček bude předsedou komise, která dohlíží na činnost policie, je podle něj skandální.

S místopředsedkyní TOP 09 Pekarovou Adamovou shodně prohlásili, že zvolení Ondráčka je zvlášť smutné vzhledem k tomu, že letos uběhlo 70 let od komunistického puče.

Výsledek volby podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury dokládá spojenectví komunistů a hnutí ANO. Odborník mlátička má funkci a Andrej Babiš a jeho vláda může v klidu makat," uvedl Stanjura. Pokládá za neuvěřitelné, že 64 poslanců z jiných klubů než KSČM hlasovalo pro člověka, který s obuškem v ruce v roce 1989 bránil socialismus a komunistický režim".

Pro Ondráčka podle součtu hlasů zřejmě hlasovali také někteří poslanci hnutí ANO. Je to další v řadě důkazů, že funguje koalice komunistů a hnutí ANO," řekla Pekarová Adamová novinářům. Na společné hlasování ANO a KSČM poukázali také přestavitelé STAN. Komunistický esenbák vede silovou komisi. A to vše díky" hlasům ANO," uvedl na twitteru místopředseda Starostů Vít Rakušan.

Ondráčkova minulost

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho sněmovna předsedou komise nezvolila. Tehdy byl jediným uchazečem o předsednické křeslo v komisi. Části poslanců vadilo jeho působení za socialismu, kdy jako člen školního pohotovostního pluku zasahoval proti antirežimním demonstracím.

Záležitost vzbudila rozsáhlou debatu i v pátek, trvala zhruba 1,5 hodiny. Inspekce bezpečnostních sborů nyní budí pozornost v souvislosti s informací, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval v únoru dvakrát jejího ředitele Michala Murína, aby se vzdal funkce. Babiš uvedl, že v něho nemá důvěru a pochybuje o jeho morální a profesionální integritě.

Pochyby má také o hospodaření inspekce. Murín rezignovat nehodlá. Babiš kvůli záležitosti svolal na čtvrtek Bezpečnostní radu státu. Sejde se také sněmovní bezpečnostní výbor.

Volba předsedy komise pro kontrolu GIBS

  • 15. prosince 2017 - V prvním kole tajné volby Sněmovna Ondráčka nezvolila. Jako jediný kandidát obdržel 85 ze 186 odevzdaných hlasů. KSČM následně oznámila, že se jeho nominace nevzdá. Ondráčka naopak odmítla většina sněmovních frakcí.
  • 19. prosince 2017 - Druhé kolo volby; předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) jej ale označil za zmatečné kvůli pochybnostem o tom, zda volební komise určila správně počet hlasů nutných ke zvolení, tedy kvorum. Volba Ondráčka byla shledána neplatnou a přesunuta na leden.
  • 17. ledna 2018 - V opakovaném druhém kole volby Ondráček nebyl zvolen; potřeboval 94 hlasů, dostal jich 83. Uskuteční se tak nová volba, do níž budou moci kluby navrhovat nové kandidáty.
  • 2. března 2018 - Poslanci ve druhém kole tajné volby zvolili do čela komise Ondráčka. Volilo ho 79 poslanců, hlasů potřebných ke zvolení bylo 78. Poslanci dali Ondráčkovi přednost před Majerovou Zahradníkovou, která získala 57 hlasů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme