Podpoří komunisté Babiše? Je to na vážkách, říká Filip

Jednání o vládě

Podpoří komunisté Babiše? Je to na vážkách, říká FilipAKTUALIZUJEME 1
Domov
Sdílet:

Rozhodnutí, zda by komunisté mohli tolerovat druhou vládu hnutí ANO, je podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa na vážkách. Šéf komunistů to řekl novinářům po dnešní rezignaci Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Pro jeho odvolání se o víkendu vyslovil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle Filipa zvažovanou toleranci kabinetu ze strany KSČM nemusí ohrozit neshody na programu, ale spíš důvěryhodnost partnera.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat. „Je to jejich svobodné rozhodnutí a v tuto chvíli nevím, jestli to ovlivní debatu o programových požadavcích ze strany komunistické strany,“ řekl k tomu Faltýnek.

Filip novinářům řekl, že týmy ANO a KSČM budou dál pracovat na hledání programových průniků. „Ale rozhodnutí, jestli i při případné programové shodě na většině bodů se rozhodneme pro toleranci vlády, je teď velmi na vážkách. A to ne z důvodů programových, ale z důvodu důvěryhodnosti partnera,“ uvedl na adresu hnutí ANO. Pro komunisty má podle něj samotné jednání s ANO složité politické konotace.

Ondráček dnes ve Sněmovně uvedl, že z funkce neodstupuje kvůli „pár křiklounům“ v ulicích, jak nazval pondělní protestní demonstrace tisíců lidí v některých městech proti jeho pátečnímu zvolení. Krok zdůvodnil svou bezpečností a bezpečností své rodiny. Filip uvedl, že se s ničím podobným nesetkal, i když sám čelil nevybíravým útokům. „Musím říct, že něco tak odporného jsem ještě neviděl,“ řekl. Výhrůžky, kterým čelil Ondráček, považuje za útoky na ústavní systém ČR.

Další postup ohledně obsazení šéfa komise pro kontrolu GIBS chce Filip nechat na orgánech komunistické strany, které se sejdou v příštích dvou týdnech. „Já to nechám na rozhodnutí kolektivních orgánů, jak budeme dál postupovat, protože to má vliv i na náš postup při vyjednávání s hnutím ANO,“ řekl.

Ondráček je jediným členem komise za KSČM, na jejíž vedení si s odkazem na dohodu stran komunisté činí nárok. Některé strany popírají, že šlo o dohodu a tvrdí, že rozložení funkcí nadiktovalo hnutí ANO spolu s KSČM a SPD. „Já nemám žádný důvod vyměňovat Zdeňka Ondráčka v této komisi. My ctíme odbornost a je zřejmé, že tu odbornost má z těch členů z jednotlivých klubů vlastně jen on,“ uvedl Filip.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články