Česko otevřelo data. Ale ne ta podstatná

Česko uhání na vlně otevřených dat. Firmy i úřady pořádají hackatony, data zveřejňuje stát i obce. Co chybí, jsou informace, které by pomohly státní správu hlídat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Data

Big Data | Foto: zdroj: Flickr.com, CC BY-SA 2.0, luckey_sun

Když jsme před téměř šesti lety začínali s datovou žurnalistikou, těšili jsme se, že zároveň s námi poroste hnutí za otevřená data, podobně jako se to tehdy dělo ve Spojeném království nebo Spojených státech. Věřili jsme, že místo složitého dobývání dat z úřadů pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím si během pár let budeme data rovnou stahovat z vládního webu.

Hnutí za otevřená data skutečně vyrostlo. Zároveň se ale rozpouští v kompromisech se státní správou, takže jen malá část otevřených dat k něčemu je. Data stále získáváme postaru: ptáme se tiskových mluvčích, dobýváme data pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, na odmítnutých žádostech čteme pořád stejné výmluvy a pravidelně se o data soudíme.

Chcete seznam všech neziskovek nebo mapu všech linek autobusů v Libereckém kraji? Není problém. Informace, ke kterým se před pár lety dostali jen vyvolení (nebo ti dostatečně neodbytní) jsou dnes k nalezení v Národním katalogu otevřených dat. Své datové portály má třeba i Praha, Ostrava nebo Český statistický úřad.

Ta skutečně podstatná data ale v přístupné podobě stále chybí. Kupříkladu čerstvě otevřený byznysový rejstřík ARES neobsahuje datum narození osob ve statutárních orgánech. Není tak možné spolehlivě určovat, které firmy mají stejné lidi ve vedení, a analyzovat tedy vztahy mezi propletenci firem.

Chybí také informace o živnostnících, samotný živnostenský rejstřík má zákonem omezený rozsah informací, které z něj občan může získat hromadně, a navíc získané informace „žadatel nesmí zveřejnit ani poskytnout třetí osobě“.

Přitom informace o podnikatelích jsou jedny z prvních, které se Česko zavázalo plně publikovat již v roce 2011.

Dostupná nejsou ani ucelená data o zemědělských dotacích. K dispozici jsou vždy jen poslední dva roky, navíc vůbec není veřejné, k jaké půdě konkrétně se vyplacené peníze vztahují. Informační díru o tuzemských i evropských miliardách se snaží zalepit web Dotační parazit, důkladný přehled o finančních tocích ale veřejnost pořád nemá.

Veřejné nejsou ani rozsudky nebo dostatečně podrobná policejní statistika. Ta je naopak v posledních letech stále obecnější a hůř dostupná.

Chybí zkrátka více dat, která by pomohla hlídat státní správu. Nahlížet politikům a úředníkům pod ruce. Sledovat nehospodárnost, ověřovat na datech smysluplnost politických rozhodnutí, odhalovat korupci.

Místo nich úředníci publikují hromadu banálních dat, aby se mohli pochlubit: jsme otevření! Vidíte?

Méně informací, méně veřejné kontroly

Proč je otevřená státní správa důležitá, ukazuje nedávný objev MF Dnes: Novináři díky nedávno prosazenému registru smluv zmapovali, jakým způsobem prezidentský kancléř Vratislav Mynář vyvádí státní peníze do spřátelených firem.

A koneckonců to smutně potvrzuje i vražda slovenského novináře Jána Kuciaka, který čerpal převážně z otevřených zdrojů.

Že je veřejná kontrola mezi úřady neoblíbená, je nasnadě. Právě registr smluv, jeden z mála podařených pokusů o otevření státní správy, už v minulosti čelil několika pokusům o ořezání.

Jenže nově přicházíme i o možnost získávat data pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím. Proti veřejné kontrole se začíná stavět i justice. Ústavní soud nedávno osvobodil ČEZ od povinnosti odpovídat občanům, nejvyšší správní soud pak tuto výjimku rozšířil na všechny obecní firmy. Z dílny ústavního soudu pak pocházel i další judikát, který pro změnu skrývá před veřejnosti i úřednické platy.

Stále více úřadů dnes zveřejňuje otevřená data – a stále těžší je dostat se k těm podstatným.  

Jan Cibulka, Jan Boček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme