Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman bez obalu: Blbec z Českých lvů a chudáčci za Kalouskovu ČT v ulicích

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2018
21:40

Prezident Miloš Zeman vypálil ze svého arzenálu další nekompromisní slovní útoky. V pořadu Týden s prezidentem to od něj ve čtvrtek na TV Barrandov schytal režisér Marek Najbrt, veřejnoprávní Česká televize i lidé, kteří ji na demonstrace přišli podpořit. A protestovali proti Zemanovi a za svobodu slova. Moderátor Jaromír Soukup, který má ČT sám na mušce, měl z výkonu hlavy státu neskrývanou radost.

„Nevidím nic tajného na tom, když řeknu, že jsem ho (Andreje Babiše) několikrát upozorňoval, že politik se nemá bát demonstrací,“ reagoval prezident v TV Barrandov na mírně nervózní chování Andreje Babiše. Ten například pod tíhou demonstrací otočil a chtěl odvolat komunistu „mlátičku“ Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráček nakonec rezignoval sám.

Následně se Zeman navezl do demonstrantů, kteří vyšli do ulic a protestovali právě proti prezidentovi a jeho inauguračnímu projevu. V něm Českou televizi obvinil z neobjektivity a z toho, že jde na ruku Miroslavu Kalouskovi a jeho TOP 09. Právě politici této strany z Hradu odešli.

Video  Část poslanců TOP 09 a ODS odešla během projevu Miloše Zemana při jeho inauguraci  - Jakub Veinlich,
Video se připravuje ...

„Chudáčci demonstranti za Kalouskovu televizi“

„Když včera byla demonstrace za svobodu slova, víte, za co ti demonstranti demonstrovali? Za svobodu televize vůbec ne. Za Kalouskovu televizi,“ řekl v rozhovoru Zeman a do demonstrantů se opřel ještě drsněji.

„Čtyři tisíce lidí protestovaly proti dvěma větám – buď je neznají a je to jejich chyba, anebo dokonce tam jdou se zlou vůlí. Jinými slovy uzavřeme toto téma, protože za blbost se musí platit a je mi těch chudáčků líto,“ pokračoval prezident.

A co vlastně přesně na Pražském hradě Miloš Zeman řekl? Blesk Zprávy přinášejí přesnou citaci zmiňované pasáže z inauguračního projevu prezidenta, který pronesl 8. března 2018:

„Rád bych vám připomněl nedávnou studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, která uvádí, že zpravodajství naší veřejnoprávní, vyvážené, objektivní České televize bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně, která se jmenuje TOP 09. Budu předpokládat, že vzhledem k nedávným volebním výsledkům této strany se Česká televize napříště stane poněkud vyváženější. Nu a snažme se tedy, abychom dokázali rozlišit novináře, kteří hledají pravdu, od novinářů, kteří hledají senzace. A domnívám se, že patří úcta těm prvním a neúcta těm druhým.“

„Demonstrantům musíme jasně říci: Nikdo nekritizuje ČT – kritizujeme, že je ve vleku jedné ministrany a Miroslava Kalouska,“ vzkázal Zeman lidem, kteří vyšli v minulých dnech do ulic.

„Blbec,“ navezl se Zeman do oceněného režiséra

Zeman se v televizi vrátil také k udílení Českých lvů, kdy se ocenění filmaři zastávali ve svých děkovných řečích České televize. Jeden z nich ale trochu vybočil. A to režisér Marek Najbrt, který tak trochu „s křížkem po funuse“ vyzval přítomné umělce i diváky u televizí, aby nevolili Zemana.

„Já si vždy vzpomenu na krásný citát Jana Wericha: Kde blbec, tam nebezpečnost. Tento člověk je blbec,“ nešetřil Zeman Najbrta. Teď očekává podle svých slov kritiku, za používání ostrých výrazů.

„To není kritika umělecké obce, to je kritika jednoho, podle mého mírně řečeno neinformovaného režiséra,“ dodal na adresu režiséra Marka Najbrta.

Fotogalerie Zeman slaví na Hradě s věrnými 31 fotografií

Na filmaře si hned po udílení cen stěžoval také premiér v demisi Andrej Babiš, kterému bylo líto, že na letošní 25. ročník udílení cen nedostal pozvání.

marmat ( 16. března 2018 19:07 )

ČT nechce předvádět smlouvy = začerní je , nechce předvádět hospodaření miliardami, nechce se zpovídat z tendenčnosti komentářů a také jakoukoliv kontrolu a chce JEN ještě víc "ústavní svobody" na tohle PODNIKÁNÍ !!? Je to hodně ohnutá pravda o tomto "ukřivděnci". Ale jak to, že to nevidí vysokoškoláci

ProtiZeman ( 16. března 2018 16:15 )

To tady ví každý, kdo Zdenkkovy sragory obcas čte. Jeho “rukopis” je velmi svérázný, plný koblih a tepláků. On má chudinka dost omezenou slovní zásobu.

ProtiZeman ( 16. března 2018 16:07 )

Tady máte od Zemana svobodu slova - když takto jednají s ním, může také projevit bez obalu svůj názor. Na hrubého Kalouska a jeho nohsledy hrubá záplata!

astalavista ( 16. března 2018 14:55 )

zuka ( 16. března 2018 14:24 )

Pitomeček už dělá Zd. i z mne. Je úchyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa