Šéf Facebooku se omluvil a slíbil v kauze úniků dat spolupráci s americkým Kongresem

Zakladatel a ředitel Facebooku Mark Zuckerberg se omluvil za chyby při nakládání s daty víc než 50 milionů lidí. K těm se podle deníku New York Times neoprávněně dostala firma Cambridge Analytica a využila je k vytváření profilů amerických voličů. Projekt údajně pomohl třeba ke zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Facebook se kvůli tomu dostal do hledáčku amerických i evropských vyšetřovatelů.

Praha (Aktualizováno: 6:52 22. 3. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook na konferenci F8.

Mark Zuckerberg, zakladatel sociální sítě Facebook na konferenci F8. | Zdroj: Reuters

Kauza Cambridge Analytica. Udělali jsme chyby, přiznal šéf Facebooku Zuckerberg

Číst článek

Zakladatel Facebooku uvedl, že rád předstoupí před americký Kongres, pokud to bude považovat za účelné. Podle něj záleží na tom, co přesně budou chtít zákonodárci zjistit. Facebook tam prý pošle člověka, který se nejlépe vyzná v tom, co bude Kongres zajímat.

Zástupci Facebooku se ale už s představiteli Kongresu ve středu sešli a plánují další setkání. Podle zdrojů agentury Reuters ze schůzky nebyli schopní spoustu otázek zodpovědět. Christopher Wylie - tedy whistleblower, který celý skandál okolo Cambridge Analytica vyvolal, už na twitteru napsal, že přijal pozvání k výpovědi před americkým i britským parlamentem.

Zuckerberg slíbil, že síť Facebook bude bezpečnější. Aplikace, jako byla ta, která umožnila zneužití dat firmou Cambridge Analytica, chce zakázat a tvrdě kontrolovat.

„Musíme se ujistit, že neexistují další žádné případy jako ten s Cambridge Analytica. Takže prošetříme každou aplikaci, která měla před zpřísněním pravidel přístup k velkému množství informací. Pokud odhalíme jakoukoli podezřelou aktivitu, provedeme hloubkovou kontrolu,“ prohlásil Zuckerberg v rozhovoru pro televizi CNN.

Regulace internetu

Zároveň slíbil, že firma umožní uživatelům snadněji kontrolovat, kdo má přístup k jejich datům, a případně mu ho odepřít. Zakladatel největší sociální sítě světa také řekl, že se nebrání nějaké formě regulace internetu ze strany státu.

Problém není Cambridge Analytica, problém je Facebook

Číst článek

„Jsou věci jako regulace transparentnosti reklamy, kterou podporuji. Když se podíváte, jak jsou regulované reklamy v televizi a v novinách, nechápu, proč by internet měl být výjimkou. Měl by být stejně transparentní. Už jsme na tom začali pracovat. Je důležité, aby lidé věděli, kdo platí reklamy, které vidí na facebooku,“ komentoval Zuckerberg.

Pokles akcií

Kvůli skandálu rychle klesaly akcie Facebooku. Za tři dny hodnota firmy klesla skoro o bilion korun. Pád akcií se již zastavil. Facebook si tak včera nakonec připsal sedm desetin procenta. Skandál ale zdá se neodradil jeho uživatele. Jak řekl Zuckerberg v rozhovoru pro New York Times, firma nezaznamenala žádné výrazné mazání účtů.

O Facebook už se začala zajímat i americká Federální obchodní komise, která má na starost ochranu spotřebitelů. Komise zatím nepotvrdila, že by zahájila formální vyšetřování. S jejími zástupci ale jednala eurokomisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová z hnutí ANO.

Facebook už není pro mladý. Přichází Instagram

Číst článek

„Byla jsem ubezpečena, že pro kauzu velice vážně prověřují všechny možné informace. Mají takovou politiku, že dopředu neoznamují, kdy začnou nějaké vyšetřování. Ale ubezpečili mě, že to berou vážně. Mají garantovat na americké straně, že se data evropských občanů nedostanou na americké půdě do špatných rukou nebo že nebudou využita.“ 

Jourová taky prohlásila, že na tom, jak Američané prošetří aktuální skandál, závisí i to, jestli bude Evropská unie dál povolovat přesuny dat Evropanů do Spojených států. Vyšetřování ale podle ní může trvat až rok.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme