'Jasný vzkaz Moskvě.' NATO zmenší ruskou misi o třetinu, oznámil Stoltenberg

Severoatlantická aliance odebrala akreditaci sedmi členům ruské mise při NATO a dalším třem ji odmítla udělit. Oznámil to v úterý generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. NATO tak reagovalo na podezření, že Moskva stála za útokem nervovou látkou v Británii. Aliance se tím připojila k většině svých členských států, které v minulých dnech vypověděly více než stovku ruských diplomatů.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Stoltenberg současně oznámil, že NATO rozhodlo zmenšit ruskou misi o třetinu. Napříště v ní bude působit maximálně 20 lidí. Tím se podle šéfa aliance také omezí možnost ruské špionáže.

Zeman nařídil BIS prověřit skladování Novičoku v Česku. 'Hodilo by se obvinění vyvrátit,' říká Randák

Číst článek

Generální tajemník označil vypovězení ruských diplomatů z centrály NATO za jasný vzkaz Moskvě, že za své chování ponese následky.

Odebrání akreditací podle něj souvisí i s nedostatečnou odpovědí Ruska na události v britském Salisbury. Aliance je přesto podle Stoltenberga dál připravená s Moskvou jednat.

Členské státy NATO už krátce po otravě bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vyjádřily velké znepokojení z útoku nebezpečnou bojovou látkou Novičok. Vyzvaly Moskvu, aby spolupracovala s Británií a s mezinárodními organizacemi a objasnila, jak se ruský jed mohl do Salisbury dostat.

Kreml na místo toho jako možné původce označil některé evropské státy, včetně České republiky. Česká vláda toto tvrzení opakovaně odmítla.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme