Požadavek ČSSD na kontrolu financí či vnitra nechce Babiš komentovat. 'Budeme o tom jednat'

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO ve středu nechtěl komentovat požadavek ČSSD na kontrolu nad ministerstvy financí nebo vnitra kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhán. Odmítl však, že by z jeho strany byla snaha něco ovlivňovat. Řekl to novinářům na úvod své středeční návštěvy Středočeského kraje.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš

Premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš | Zdroj: Úřad vlády

Babiš zopakoval, že ANO při jednáních o vládě nabízí sociálním demokratům čtyři resorty a záleží podle něj na nich, jak se rozhodnou. Požadavek na pět ministerstev a náměstky nepovažuje za reálný. 

Hamáčkova cesta k toleranci trestně stíhaného premiéra. Podívejte se na výroky šéfa ČSSD

Číst článek

Předseda ČSSD Jan Hamáček v úterý uvedl, že ČSSD má problém s tím, aby vládu vedl trestně stíhaný člověk. ANO ale podle něj trvá na tom, aby v čele kabinetu stál Babiš, a odmítlo i možnost, aby vláda byla bez předsedů obou koaličních stran. ČSSD proto žádá garanci, že Babiš v čele vlády nebude mít vliv na vyšetřování svého obvinění z podvodu.

Za předpokladu, že by ČSSD měla o takovém projektu uvažovat, bude požadovat buď řízení ministerstva vnitra, nebo ministerstva financí, dodal Hamáček.

Na dotaz, jak se staví k požadavku ČSSD, Babiš ve středu pouze uvedl, že o tom bude jednat se sociální demokracií. Za absurdní však pokládá tvrzení, že by byla z jeho strany snaha něco ovlivňovat.

„Je to politická objednávka, a kdybych nebyl v politice, tak by to samozřejmě nebylo na stole. Takže někdo si to objednal a teď se s tím stále argumentuje,“ řekl o své kauze. „Tvrzení, že my bychom chtěli něco ovlivňovat, je absurdní, protože tím pádem chce asi někdo říct, že to v minulosti asi ovlivňoval. To určitě není debata pro nás,“ dodal premiér.

Potvrdil, že spornými body při jednáních s ČSSD o vládě zůstávají daně a proplácení prvních dnů nemocenské. V otázce daní má ANO podle něj konstantní postoj a nechce je zvyšovat, ale spíš snižovat. Nevyřešeno podle něj zůstává sedm ze 17 sporných bodů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme