Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Kometa podruhé dobyla plzeňskou arénu a natáhla sérii neporazitelnosti

Kometa Brno vyhrála i ve druhém semifinále extraligy na ledě vítěze základní části Plzně 4:1 a vede v sérii 2:0 na zápasy. Úřadující mistr uspěl i v šestém zápase v play-off v této sezoně. Hostům získali tříbrankové vedení obránce Tomáš Bartejs a útočníci Radim Zohorna s Martinem Nečasem, za domácí korigoval v 58. minutě Milan Gulaš a výsledek dovršil při power play zadák Michal Gulaši. Série na čtyři vítězství pokračuje ve středu a ve čtvrtek v Brně.

Utkání Plzeň - Brno
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Plzeň chtěla odpovědět na sobotní porážku 2:3 a hned z prvního útoku zahrozil Mertl. Hosté se potom ubránili při Gulašiho trestu, při kterém nebezpečně pálil Stach.

Po přesilovce předvedl sólo Gulaš, ale Čiliak situaci v brankovišti po jeho nahození vyřešil. Na druhé straně měl možnost Hynek Zohorna. Hosté se pak ubránili při Čermákově vyloučení.

Početní výhodu Komety při Schleissově pobytu na trestné lavici zkrátil faul Hynka Zohorny. V 19. minutě vystřelil tvrdě nad Čiliakovu branku Gulaš, na druhé straně si poradil Svoboda s pokusy Radima Zohorny, Haščáka a Malce.

V úvodu druhého dějství se po vyloučeních kapitána Kadlece a brankáře Svobody Indiáni ubránili při dlouhém oslabení včetně devíti vteřin ve třech proti pěti. Naopak mohli jít do vedení, když se dostal do úniku Kantner, ale na Čiliaka nevyzrál.

Po přečkaném oslabení nejdříve pálil za domácí Kracík a ve 29. minutě trefil Moravčík od modré čáry horní tyčku. O chvíli později se dostal do úniku Hynek Zohorna, ale po blafáku do bekhendu nezakončil do odkryté branky.

Ve 32. minutě už se Kometa radovala. Plzeňští propadli v útočném pásmu, v přečíslení ještě neproměnil Nečasovu přihrávku Hynek Zohorna, ale z dorážky už se nemýlil Bartejs.

"Jeli jsme od naší modré tři na jednoho. Oni nějak špatně střídali. To se stává. Hokej je o chybách. My jich musíme udělat míň, abychom vyhrávali," řekl Nečas.

Indiáni se snažili odpovědět. Skleničkovu ránu vytěsnil Čiliak maskou a ve 34. minutě předvedl gólman Komety sérii úspěšných zákroků.

Vyrazil Kratěnovu bombu, pravým betonem stihl pokrýt Stachovu dorážku a poradil si i s pokusy Indráka a znovu Kratěny. Na druhé straně v přečíslení nepřihrál Vondráček přesně Čermákovi.

"Já ani nevím, co jsem měl ještě udělat. Měl jsem to víc zvednout, ale bylo to v takové rychlosti... Dal tam beton, bohužel. Z deseti pokusů by to třeba byl osmkrát gól. Bohužel je v laufu, ale musíme se snažit na něj nějak vyzrát," řekl Stach na Čiliakovu adresu.

Na přelomu druhé a třetí třetiny Plzeň odolala při Gulašově trestu, když po ideální přihrávce Hynka Zohorny neproměnil šanci Erat. Už při plném počtu hráčů na ledě zblízka nepřekonal Svobodu Čermák, který se pak dostal do potyčky s Gulašem.

Čiliak pokryl Mertlův pokus z pravého kruhu a při vyloučení Horkého minul Stach. Naopak v oslabení vyřešil únik dvou na jednoho individuálně Radim Zohorna, který z levého kruhu skóroval o protější tyč.

Naděje Plzně v 52. minutě definitivně uťal Nečas, který se parádní kličkou uvolnil přes Kadlece a bekhendem trefil odkrytou branku.

"Já jsem ani nepostřehl, kdo to byl. Měl to těžké. Já byl v rychlosti a on skoro stál. Rozhodl jsem se pro kličku a vyšlo to," popsal devatenáctiletý Nečas úspěšný souboj s jednačtyřicetiletým rekordmanem v počtu startů v nejvyšší soutěži.

V 58. minutě v početní výhodě umocněné power play snížil povedenou ranou do levého horního rohu Gulaš, ale Kometa si výhru pohlídala. V poslední vteřině ještě skóroval přes celé hřiště do prázdné branky Gulaši.

"Zvládli jsme to tady. Ale hraje se na čtyři vítězství. Musíme hrát pořád stejně. Lidé nás poženou, jsou fantastičtí, doma bude peklo," podotkl brankář Marek Čiliak.

HC Plzeň - Kometa Brno 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 58. Gulaš (Čerešňák) - 32. Bartejs (H. Zohorna, Nečas), 50. R. Zohorna, 52. Nečas (H. Zohorna, Gulaši), 60. Gulaši (J. Hruška). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500. Stav série: 0:2.

Plzeň: M. Svoboda - Kadlec, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl (41. Vráblík), Jones, D. Sklenička - Gulaš, Mertl, Schleiss - Indrák, Kratěna, Stach - Kantner, Kracík, D. Kindl - Hollweg, Preisinger, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Brno: Čiliak - O. Němec, Štencel, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Horký, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Haščák. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Ladislav Čihák (Plzeň): "Někteří hráči si oproti včerejšku uvědomili, o co se hraje. S první třetinou jsme byli spokojeni. Hrály dobře všechny čtyři lajny. Měli jsme dobrý pohyb, měli jsme víc ze hry a byli víc na puku. Samozřejmě se dalo čekat, že Kometa trošku srovná krok, což se stalo. Znovu jsme nedokázali dát první gól, což je v této sérii hodně důležité. Trošku nás trápí, že dostáváme góly ve vlastní přesilovce. V tom se musíme stoprocentně zlepšit. Oproti včerejšku byl výkon daleko lepší. Pevně věřím tomu, že sérii do Plzně vrátíme."

Kamil Pokorný (Brno): "My jsme se rozjížděli trošku pomaleji a deset minut byla Plzeň lepší. Udělali jsme pak i nějakou korekturu v sestavě a do konce první třetiny jsme srovnali hru. Ve druhé třetině byl strašně důležitý úvodní gól. Nesmírná bojovnost, velké nasazení a vynikající Čiliak nám pak pomohli k tomu, že jsme se dostali do tříbrankového náskoku a zápas jsme zvládli. Jsme za to hodně rádi a teď se budeme koncentrovat na středeční třetí zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články