Česká diplomacie útok na Sýrii podpořila, Hrad ho odsoudil. Ovčáček kritizuje české novináře a neziskovky

Zatímco česká diplomacie spojenecký útok na Sýrii podpořila, podle Hradu mělo být vojenské řešení situace až poslední možností. Na twitteru to uvedl mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček po nočním útoku USA, Británie a Francie na Sýrii. Zároveň slovně napadl novináře, neziskové organizace a kritiky prezidenta Zemana, že podporují válku.

Reakce Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Stanovisko ministerstva zahraničních věcí ke spojeneckému útoku na Sýrii:

„Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat. Rada bezpečnosti OSN nebyla schopna situaci účinně řešit. Společně s EU a dalšími spojenci vyzýváme všechny aktéry konfliktu, aby přispěli k deeskalaci a obnovili mírová jednání k nalezení politického řešení.“

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) byl úder v Sýrii nevyhnutelný. Pro ČR je užití chemických zbraní nepřijatelné, uvedl.

„USA, Velká Británie a Francie daly jasně najevo, že nelze nijak tolerovat použití chemických zbrani. Byly minimalizovány dopady útoku na civilisty,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

„Bezpečnost ČR není po útoku spojenců v Sýrii ohrožena, v pořádku jsou i Češi na ambasádě v Damašku a čeští vojáci na Golanech," dodala.

„Útok spojenců na chemické cíle v Sýrii podpořilo NATO, tedy i ČR. Správně, očekávám podpůrná vyjádření Hradu,“ uvedl europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestraník).

Hrad s útokem nesouhlasí

„Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ prohlásil mluvčí Zemana. Na svém dalším twitterovém účtu Ovčáček osočil novináře, že válku chtěli.

„Nadšení čeští novináři, neziskovkáři a pražskokavárníci prý už brzy vyrazí do první linie v Sýrii. Stále ale hledají velitele. Nějaký tip?“ napsal. Twitterový účet je označen za politicky nekorektní reakce na dění v České republice a ve světě."

Již ve čtvrtek uvedl, že se novináři při představě války „slastně olizují“ a měli by být posláni do první linie.

Česká humanitárnírozvojovávzdělávací a lidskoprávní organizace Člověk v tísni Ovčáčkovi odpověděla: „Pane Ovčáčku, nadšení nejsme, ale zatímco Vy nekorektně tweetujete, my už se sedm let staráme každý měsíc o čtvrt milionu civilistů přímo v Sýrii. A řadu našich kolegů to stálo život."

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme