Slovenský policejní prezident skončí, oznámil Pellegrini. Jeho odchod souvisí s vraždou Kuciaka

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar skončí ve funkci na konci května, oznámil to v úterý na společné tiskové konferenci slovenský premiér Peter Pellegrini. „Nemůže skončit dnes, zítra ani příští týden, protože by hrozila destabilizace,“ uvedl premiér podle Denníku N. Gašparův konec požadovala v souvislosti s kauzou vraždy novináře Jána Kuciaka iniciativa Za slušné Slovensko a prezident Andrej Kiska.

Aktualizujeme Bratislava (Aktualizováno: 16:02 17. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pellegrini, který je v současnosti pověřen řízením ministerstva vnitra, zdůraznil, že názory na Gašpara nemění. Považuje ho za profesionála na správném místě, přes Gašparovo jméno se ale podle Pellegriniho útočí na celý policejní sbor. „Přestalo jít o osobu policejního prezidenta, jde o útok na značku,“ řekl premiér.

Předseda vlády Pellegrini na tiskové konferenci mimo jiné rovněž sdělil, že se na tomto postupu dohodl s prezidentem Andrejem Kiskou.

Rezignovat nehodlám. Budu ale respektovat, když mě ministr odvolá, řekl slovenský policejní prezident

Číst článek

Odchod policejního prezidenta Gašpara požadují demonstranti, kteří se domáhají změn po dosud neobjasněné únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Protestující také chtějí, aby z funkce odešel zvláštní prokurátor Dušan Kováčik.

'Hlas ulice'

Volání po svém odchodu považuje Gašpar za hru emocí, při které se využívá hlas ulice. Dodal, že se v souvislosti s jeho osobou vyvolává falešný obraz toho, že policie v zemi nepracuje správně.

Jako příklad lidí, kteří podle něj vytvářejí pseudodůvody, aby mohlo být jeho odvolání ospravedlněno, jmenoval Gašpar i prezidenta Andreje Kisku.

V úterý v souvislosti s tlakem na odvolání Gašapara podal demisi ministr vnitra Tomáš Drucker. „Nemám právo setrvávat ve funkci ministra vnitra,“ řekl Drucker s tím, že chce svou demisí snížit napětí v rozdělené společnosti. Odvolání Gašpara podle něj není správné ani spravedlivé. „Cítím se v tomto rozhodnutí naprosto svobodný,“ dodal.

Prezident Kiska Druckerovu demisi přijal a dočasně pověřil spravováním úřadu premiéra Pellegriniho.

Vývoj na Slovensku

Výběr personálních změn na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka (v úterý oznámil premiér Peter Pellegrini, že ve funkci na konci května skončí prezident policejního sboru Tibor Gašpar):

26. února - Slovenská média informovala o vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vražda se podle pozdějšího oznámení prokurátora stala 21. února v jejich domě v západoslovenské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Policejní hlídka našla mrtvé v neděli 25. února.

28. února - Demisi oznámil ministr kultury Marek Maďarič. Řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení byl zavražděn novinář.

- Svá místa až do vyšetření případu opustili asistentka tehdejšího premiéra Roberta Fica Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň. Aktuality.sk předtím napsaly, že Kuciak se naposledy věnoval článku o vazbách Troškové a Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, údajně napojeným na italskou mafii 'Ndrangheta.

4. března - Prezident Andrej Kiska vyzval k zásadní rekonstrukci vlády, nebo k předčasným volbám.

9. března - Tisíce lidí demonstrovaly v Bratislavě proti Ficově vládě a za nezávislé vyšetření vražd. Podle médií přišlo přes 30.000 lidí, některé odhady hovoří až o 50.000. Šlo o největší demonstraci od listopadu 1989.

12. března - Demisi ohlásil ministr vnitra Robert Kaliňák; ještě 3. března to přitom odmítl, ačkoli ho k tomu vyzvala i koaliční strana Most-Híd. Dlouhodobě čelil výtkám, že je politicky odpovědný za neřešení různých kauz.

14. března - Premiér Fico nabídl demisi, což podle ústavy znamenalo pád celé vlády. Svou demisi podmínil tím, že Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koaliční většinu. Kiska o den později demisi přijal a pověřil sestavením nového kabinetu dosavadního vicepremiéra a místopředsedu Směr-SD Petera Pellegriniho.

20. března - Kiska odmítl jmenovat vládu ve složení, které předložila, měl problém mimo jiné s obsazením křesla ministra vnitra Jozefem Rážem.

22. března - Prezident jmenoval předsedou vlády Pellegriniho a poté i jednotlivé členy kabinetu. Ve vládě, kterou vytvořila dosavadní tříčlenná koalice, většina šéfů resortů zůstala na svých místech, ministrem vnitra se stal Tomáš Drucker. Slovenský parlament jí vyslovil důvěru 26. března.

16. dubna - Demisi oznámil Drucker, jejím důvodem byl jeho nesouhlas s odvoláním policejního prezidenta Tibora Gašpara, jak žádají demonstranti.

17. dubna - Kiska přijal Druckerovu demisi dnes a dočasným vedením resortu pověřil premiéra Pellegriniho. Ten posléze oznámil, že Gašpar ve své funkci skončí, kvůli současné obtížné situaci v policii to nebude hned, ale až na konci května.

zdroj: ČTK

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme