Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Nelegální dárek, dvoje narozeniny a moře hvězd: Královna Alžběta II. slaví 92 let

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. dubna 2018
06:32

Britská královna Alžběta II. v sobotu 21. dubna oslaví úctyhodné dvaadevadesátiny. Královna je nejdéle vládnoucím monarchou na světě, na britském trůnu sedí již 66 let a přitom se původně ani panovnicí vůbec neměla stát. Narodila se jako nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové. Její otec se stal králem po překvapivé abdikaci svého bratra Edwarda VIII. v prosinci 1936. A ona rázem následnicí trůnu. Letos bude na počest jejích narozenin uspořádán obrovský koncert plný hvězd. Nebudou chybět Sting, Kylie Minogue nebo sir Tom Jones.

Oslavy královniných narozenin oficiálně odstartuje salva ran z děla v poledne londýnského času. V Hyde Parku zazní 41 ran, ve Windsoru 21 a v Toweru vypálí celkem dvaašedesátkrát.

Největší událostí jejích letošních narozenin je ale chystaný koncert. Britské i zahraniční hvězdy vystoupí v koncertní hale Royal Albert Hall.

Koncert pro královnu

Koncert bude živě vysílat stanice BBC a královnu doprovodí několik členů královské rodiny, pravděpodobně mezi nimi bude i princ Harry a jeho snoubenka Meghan Markle. Chybět bude zřejmě princ William a jeho manželka Catherine, vévodkyně z Cambridge, která je v pokročilém stadiu těhotenství. Není jasné, jestli královnu doprovodí její manžel, princ Philip, který byl minulý týden po operaci kyčle propuštěn z nemocnice.

Na chystaném koncertu zazní mimo jiné hudba z celého období královniny vlády a ze všech koutů Commonwealthu, dojde i na písně z jejího oblíbeného muzikálu Oklahoma!. Mezi vystupujícími umělci je sir Tom Jones, australská zpěvačka Kylie Minogue, Craig David, Anne-Marie, kanadský zpěvák Shawn Mendes, jihoafrický mužský sbor Ladysmith Black Mambazo, Sting nebo jamajský zpěvák Shaggy.

Dárek z Jamajky

Sting se nechal slyšet, že ze svého vystoupení není nervozní. „S královnou už jsme se setkali, mezi řečí se zeptala, jestli ještě zpívám. Sem tam, řekl jsem. Probírali jsme hlavně záchranu deštných pralesů.“ Jamajčan Shaggy se na koncert těší. „Nevím, jaký je její hudební vkus, ale doufám, že se jí to bude líbit. Přivezl jsem jí dárek přímo z Jamajky,“ sdělil tisku. Na otázku, jaký dárek královně dovezl, se jen usmál. „Takový, u kterého říkali, ať ho radši nevozím. Prý to ještě není legální.“

V neděli 22. dubna pak královna z pódia před Windsorem odstartuje Londýnský maraton. Místo na startu bude stát královna na stejném místě, kde před 110 lety její babička princezna Mary zahájila olympijský maraton v roce 1908.

Královna na trůnu

Alžběta II. usedla na trůn po smrti svého otce, který vládl jako Jiří VI. a zemřel v únoru 1952. Oficiálně korunována královnou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a ostatních držav a území byla 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. Alžbětě II., v historii šesté ženě na britském trůnu, bylo v té době 27 let, byla pět let vdaná a měla dvě malé děti.

Z Buckinghamského paláce pak přihlížela rozpadu koloniální říše, vstupu Británie do Evropských společenství i předloňskému hlasování Britů o opuštění EU. V politice královna zachovává striktní neutralitu, přesto je považována za důležitý svorník. Panovnice je také symbolem kontinuity britské monarchie, za všech okolností si zachovává úsměv a zájem.

Dvoje narozeniny

Královna slaví každoročně narozeniny hned dvakrát, jednou 21. dubna na den svého narození a poté 9. června. Každý monarcha si může zvolit datum svých „oficiálních“ narozenin a ona zvolila právě devátý červen, kdy se u příležitosti oslav pravidelně koná prestižní vojenská přehlídka zvaná Trooping the Colour parade.

Tradice oficiálních narozenin panovníka i vojenského průvodu je spojena s Jiřím II., který se v roce 1748 rozhodl slavit dvoje narozeniny. Nehledě na datum oficiálního jubilea, které si vybírá sám panovník, se vojenská přehlídka koná vždy v červnu.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi