Nejdéle vládnoucí panovnice na britském trůnu. Královna Alžběta slaví 92. narozeniny

Britská královna Alžběta II. se v sobotu dožívá 92 let. Narozeniny panovnice připomene koncert na její počest a salvy z děl. Oficiální oslavy ale tradičně čekají Spojené království až 9. června. V dětství jí přezdívali Lilibet, za války pomáhala zraněným a její fotky zdobil popisek Princezna mechanik. Královna miluje psy, koně, odpolední čaj a ráda luští křížovky.

Fotogalerie Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládla za Churchilla i za Camerona. Britská královna Alžběta II., která v sobotu oslaví úctyhodné 92. narozeniny, přihlížela z Buckinghamského paláce rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropských společenství i brexitu.

Britská vláda podpořila prince Charlese do čela Commonwealthu

Číst článek

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu, letos v únoru dovršila 66 let kralování. Za dobu její vlády se v čele Británie vystřídalo třináct premiérů a premiérek, ve Vatikánu se vyměnilo sedm papežů, rozšířila se televize, člověk vstoupil na Měsíc, byla postavena a zbourána Berlínská zeď.

Dvaadevadesáté narozeniny nejdéle sloužícího britského panovníka v sobotu v poledne připomene 41 dělových salv v Hyde Park, 21 salv v parku zámku Windsor a dvaašedesát dělových slav vypálených londýnského Toweru.

Večer se pak v Royal Albert Hall odehraje koncert na královninu počest, na kterém vystoupí třeba Tom Jones nebo Sting. S účastí samotné královny se ale nepočítá.

Oficiální oslavy se budou konat 9. června. V jiný než skutečný den své narozeniny poprvé oslavil již v roce 1748 král Jiří II. Od té doby se narození britských monarchů slaví většinou v červnu, kdy je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro přehlídku. Desátého června pak oslaví 97. narozeniny i Alžbětin manžel, princ Philip.

Na počest královny Alžběty II. bylo v den jejích 92. narozenin vypáleno 62 ran přes řeku Temži v centru Londýna nedaleko mostu Tower Bridge | Foto: Henry Nicholls | Zdroj: Reuters

Miluje psy, koně a odpolední čaj

Alžběta II. má ráda psy a koně, často jezdí na vyjížďky krajinou. A luští křížovky. V mládí si přála spíš farmařit na venkově, protože odmalička milovala koně a psy. Za svůj život odchovala tři desítky psů svého oblíbeného plemene corgi.

Britská královna ztratila posledního člena své psí smečky. Dalšího mazlíčka už nechce

Číst článek

Britskou královnu proto hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů. Pes plemene velšský corgi jménem Willow uhynul v neděli ve věku 14 let. Podle britských médií byl nemocný a musel být utracen.

Panovnice si také potrpí na odpolední čaj se zázvorovými sušenkami. I na cesty do zahraničí si vozí oblíbenou čajovou konvici a vodu: čaj musí mít stejnou chuť jako doma v královském paláci.

A je rovněž milovnicí nejrůznějších klobouků a nadšenou fotografkou, ze všeho nejraději fotí svou rodinu.

Britská panovnice měří 162 centimetrů a nosí obuv číslo 36. Působí nenápadně, ale v mnoha ohledech dokáže prosazovat svou. Dle očitých svědků si někdejší premiérka - alias Železná lady - Margaret Thatcherová v závěru své vlády po úterních setkáních s královnou musela dávat skleničku.

Stisk její ruky je prý překvapivě pevný. Za všech okolností si zachovává úsměv a zájem. „Královny mohou plakat jen v noci," prohlásila kdysi.

Alžběta II. také mluví plynně francouzsky a tento jazyk používá i při státních návštěvách a nepotřebuje tlumočníka.

Královna se psy na oslavě svých 90. narozenin. Willow stojí nehoře vlevo. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Princezna mechanik sloužící za války

Život panovnice jedné z nejmocnějších zemí světa odjakživa provázel silný smysl pro povinnost. Je symbolem kontinuity britské monarchie, za všech okolností si zachovává úsměv a zájem. Přestože v politice zachovává striktní neutralitu, je považována za důležitý svorník jednoty země.

Odtajněné dokumenty: královnu Alžbětu II. chtěl v roce 1981 zabít sedmnáctiletý Novozélanďan

Číst článek

„Vděčnost, úcta a hrdost. Tato slova shrnují můj vztah k lidem této země a celého Společenství," prohlásila kdysi Alžběta II.

A přitom původně vůbec vládnout neměla. Narodila se 21. dubna 1926 jako Elisabeth Alexandra Mary Mountbattenová-Windsorová, nejstarší dcera Alberta, vévody z Yorku, a Alžběty, rozené lady Bowesové-Lyonové.

V dětství malé princezně přezdívali Lilibet a s mladší sestrou Margaret byly vzdělávány doma. Její otec byl až druhým v následnické linii. V prosinci 1936 však abdikoval jeho bratr Edward VIII., aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. A z Alžběty byla rázem následnice trůnu.

Po vypuknutí druhé světové války mladičká Alžběta v roce 1940 pronesla první rozhlasový projev k dětem celého světa.

Za války se chtěla stát zdravotní sestrou a pomáhat zraněným v nemocnici. To jí však rodiče nedovolili. Po dovršení osmnácti let si prosadila, že vstoupí dobrovolně do armády.

Narukovala do Prvního dopravního výcvikového střediska. Její fotografie v uniformě zdobily titulní strany časopisů s popiskem „Princezna mechanik."

Britská královna Alžběta II. A princ Filip v roce 2007 na jihu Anglie. | Zdroj: Reuters

'Vypadá jako holčička a stala se královnou'

V létě roku 1951 se její otec, který vládl jako král Jiří VI. vážně roznemohl. Umřel v únoru následujícího roku, když byla Alžběta v Keni. Bylo jí šestadvacet, měla manžela a dvě děti, přesto působila jako křehká dívenka, která sotva unese těžkou královskou korunu.

„Vypadá jako holčička a stala se královnou," psal tehdy britský deník The Daily Telegraph. Korunovaci natáčela televize, což byla tehdy zcela převratná novinka.

'London Bridge is Down.' Tajný kód, který v Británii rozjede krizové scénáře na všech frontách

Číst článek

Jako mladá královna navštívila Alžběta II. desítky britských kolonií. Pak se z impéria stalo volné Společenství a za další čas ztratila Británie i vliv v Evropě. Pak přišla Margaret Thatcherová, liberální revoluce, privatizace, válka o Falklandy a vůbec posílení britského ducha.

Panovnice nestála stranou - v roce 1982 například vzdala poctu britským silám v kontroverzním vánočním poselství po válce Británie s Argentinou o Falklandy.

A při všech vladařských povinnostech byla i matkou. Dopis, kterým v prosinci 1995 vyzvala svého syna prince Charlese k rozvodu s Dianou, patřil údajně k jejím nejtěžším státnickým krokům. Pár se rozvedl půl roku nato.

V roce 1997 také spustila první oficiální internetovou stránku monarchie. O deset let později přibyl kanál na serveru YouTube, potom profily na sociálních sítích Twitter a Facebook.

V Česku ji mohli lidé na vlastní oči vidět před 20 lety, v březnu 1996, kdy společně se svým chotěm, princem Philipem, navštívila Prahu a Brno.

Její Veličenstvo královna Alžběta II. na archivním snímku z roku 2012. | Foto: Foreign and Commonwealth Office (CC BY 2.0)

jma, ako, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme