Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking ocenil snahy Američanů vyjednávat o obchodních problémech

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čína dnes přivítala oznámení amerických činitelů, že chtějí v Pekingu jednat o společných ekonomických a obchodních sporech. S odvoláním na prohlášení čínského ministerstva obchodu o tom informovala agentura Reuters.

"Čínská strana obdržela informace, že Spojené státy chtějí v Pekingu vyjednávat o ekonomických a obchodních problémech. Čína tuto zprávu oceňuje," píše se v prohlášení.

Čína vede s Američany spor o duševní vlastnictví, které Peking podle Washingtonu krade. Šéf Bílého domu Donald Trump kvůli tomu hrozí, že uvalí cla na dovoz čínského zboží v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (přes tři biliony Kč). Čínská vláda již zveřejnila své plány případných odvetných opatření pro případ, že se spor nepodaří urovnat.

Peking na začátku dubna mimo jiné podal u Světové obchodní organice stížnost, ve které napadl Trumpovo rozhodnutí uvalit cla na dovoz ocele a hliníku. Cla ve výši 25 procent na ocel a deset procent na hliník podle čínské vlády porušují mezinárodní obchodní pravidla.

Témata:  Čína USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy