Německou SPD poprvé povede žena. Andrea Nahlesová má stranu pozvednout po volebním propadáku

Německé sociální demokraty nově povede dosavadní šéfka parlamentní frakce Andrea Nahlesová. Svůj hlas jí daly dvě třetiny delegátů stranického sjezdu. SPD volila nového předsedu poté, co v únoru rezignoval Martin Schulz.

Berlín (Aktualizováno: 17:08 22. 4. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová předsedkyně německé SPD Andrea Nahlesová

Nová předsedkyně německé SPD Andrea Nahlesová | Foto: Ralph Orlowski | Zdroj: Reuters

O vítězství sedmačtyřicetileté političky prakticky nikdo nepochyboval. Sledovalo se tak spíše, kolik procent hlasů získá. Nahlesová na sjezdu ale porazila vyzyvatelku, starostku severoněmeckého Flensburgu Simone Langeovou menším rozdílem, než se očekávalo.

Delegáti nejstarší německé demokratické strany dali Langeové 172 hlasů a Nahlesové 414, což představuje 66,35 procenta ze 624 odevzdaných platných hlasů. Je to druhý nejhorší výsledek při volbě předsedy SPD od druhé světové války.

Andrea Nahlesová ve svém projevu zdůraznila, že ve společnosti je důležitá solidarita a vymezila se proti populistům.

„Pravicoví populisté nevedou boj proti silnějšímu - jak sami tvrdí -, ale namísto toho se snaží zničit všechny slabé. Odmítají brát jakékoliv ohledy a zaštiťují se tvrzením, že hájí zájmy lidu. Tyhle síly však nezastupují lid, tyhle síly na něj útočí,“ prohlásila.

Propadák v parlamentních volbách

Německá sociální demokracie nyní dosahuje v průzkumech veřejného mínění rekordně nízkých výsledků.

Sedmačtyřicetiletá Nahlesová je podle představ kolegů z vedení sociální demokracie tou pravou osobností, která nejstarší německou demokratickou stranu provede složitým obdobím, které trvá po loňském propadáku v parlamentních volbách.

Partaj tehdy získala jen 20,5 procenta hlasů, což bylo nejméně od druhé světové války. Přesto po několikaměsíčním váhání znovu vstoupila do velké koalice s křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové.

Koaliční Křesťanskodemokratická unie vyzvala po volbě Nahlesové sociální demokraty, aby se konečně přestali zabývat sami sebou a znovu se začali věnovat práci.

Kdo je Andrea Nahlesová?

  • Narodila se 20. června 1970 v Mendigu. 
  • Pochází z katolické rodiny a skromných venkovských poměrů. Vystudovala germanistiku a politické vědy na Univerzitě v Bonnu.
  • Ráda zdůrazňuje, že v politice zastává především zájmy obyčejných lidí. Má pověst neúnavné bojovnice, která se dokáže energicky prosadit i proti mnohem starším a zkušenějším politickým protivníkům. Je vášnivou řečnicí.
  • Do SPD vstoupila již v roce 1988, v letech 1995 až 1999 předsedala mládežnické organizaci strany. V roce 1998 byla zvolena do Spolkového sněmu, čtyři roky na to ale svůj mandát neobhájila. Do poslanecké lavice se znovu vrátila po volbách 2005. Od roku 1997 je členkou předsednictva SPD, od roku 2003 i prezídia strany. V letech 2009 až 2013 byla generální tajemnicí SPD.
  • V letech 2013 až 2017 byla Nahlesová ministryní práce a sociálních věcí ve třetím kabinetu kancléřky Angely Merkelové. Za svého působení v čele resortu Nahlesová prosadila plošné zavedení minimální mzdy ve výši 8,5 eura na hodinu (asi 214 korun), zákon o předčasném odchodu do důchodu, který umožňuje některým pracujícím odejít do penze po dosažení 63 let, nebo zvýšení invalidních důchodů.
  • Nahlesová patří k vůdčím osobnostem levicového křídla strany. Po loňských parlamentních volbách ji navrhl předseda SPD Martin Schulz na pozici šéfa parlamentní frakce SPD - na tomto místě nahradila od září 2017 Thomase Oppermanna a stala se první ženou v této funkci.
  • Je vdaná, má dceru.

Zdroj: ČTK

Václav Jabůrek, miz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme