ČSSD pokračuje s ANO. O vládě s podporou KSČM rozhodne referendum

JEDNÁNÍ O VLÁDĚ

ČSSD pokračuje s ANO. O vládě s podporou KSČM rozhodne referendumAKTUALIZUJEME 1
Domov
Sdílet:

Ústřední výkonný výbor ČSSD navzdory kritikům neodmítl další vyjednávání o vytvoření vlády s ANO a s podporou KSČM. Schválil dnes pouze to, že o účasti v této koalici rozhodnou sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu, které by se mělo konat do dvou měsíců. Konání referenda si vyžádal už únorový sjezd strany.

Rozhodnutí v referendu bude platné, pokud se hlasování zúčastní nejméně čtvrtina členů sociální demokracie, řekl po jednání novinářům předseda strany Jan Hamáček. Otázku a termín referenda by mělo určit předsednictvo sociální demokracie.

„Vybrali jsme to, co je z našeho pohledu nejdemokratičtější a nejrychlejší, to je hlasování všech našich členů na schůzích všech našich organizací,“ komentoval dohodu o vnitrostranickém referendu předseda ČSSD Jan Hamáček. Dodal, že hlasování proběhne na zasedání všech místních organizací, kterých je přes tisíc. Referendum bude přitom platné, pokud se ho zúčastní alespoň 25 % členů ČSSD.

Referendum bylo podle předsedy ČSSD přijato drtivou většinou. Pokud by se účast pohybovala pod hranicí 25 %, musel by podle Hamáčka o vstupu do vlády rozhodnout Ústřední výkonný výbor. Účast však očekává spíše výrazně větší.

Čtěte také: Onderka: Strana je rozdělená na třetiny. ČSSD jedná o vládě s ANO

Vedení ČSSD před týdnem souhlasilo s obnovením jednání s ANO o vládní koalici, přestože ANO odmítlo splnit podmínku, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný člověk. Podmínka se aktuálně týká předsedy ANO Andreje Babiše. ANO nicméně socialistům nabídlo pět ministerstev včetně vnitra.

Sociální demokraté nově chtějí, aby koaliční smlouva zavázala premiéra do týdne rezignovat, pokud všichni ministři ČSSD podají demisi. Kritici uvnitř ČSSD to pokládají za nedostatečné. Jednání o vládě mají pokračovat příští týden.

Čtěte dále: Varování pro ČSSD: Budete bezmocná zástěrka, ANO se vás kdykoli zbaví

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Jsem ústavní soudce, kdo je víc?

KOMENTÁŘ

Ústavní soud rozhodl, že napříště na matrice úředně vedený muž může rodit děti, protože si může ponechat svou ženskou dělohu. Fajn, je to věc vkusu a elementárn ...

00:01
×

Podobné články