Judista Lukáš Krpálek je na mistrovství Evropy ve finále

Judista Lukáš Krpálek má jistou pátou medaili z mistrovství Evropy. V semifinále váhové kategorie nad 100 kilogramů v Tel Avivu porazil juniorského vicemistra světa Stephana Hegyie z Rakouska. Ve finále čeká olympijského vítěze z Ria de Janeiro juniorský mistr světa z roku 2015 a loňský mistr Evropy do 23 let Rus Tamerlan Bašajev, který vyřadil největšího favorita a světovou dvojku Gruzínce Gurama Tušišviliho.

Tel Aviv Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek (vlevo)

Lukáš Krpálek (vlevo) | Zdroj: ČTK

Krpálek vyrazil za obhajobou bronzové medaile s několika zraněními, ale v o to bojovnější náladě. V osmifinále vyřadil Řeka Dimitriose Tsumitase, když ho donutil ke třem trestům.
Ve čtvrtfinále narazil na Grola, s kterým se potkával už ve váze do 100 kilogramů a který patřil k jeho nejméně oblíbeným soupeřům.

Česko usiluje o pořádání ME v judu v roce 2020. 'To by bylo nejvíc, co bych si mohl přát,' říká Krpálek

Číst článek

Krpálek byl v úvodu pod tlakem a jen těsně se vyhnul chvatu. Postupně ale získával převahu a ve druhé minutě prodloužení již značně unaveného Nizozemce hodil na ippon. Grola porazil teprve podruhé ze sedmi vzájemných soubojů.

V semifinále si Krpálek poradil s Hegyiem už po minutě a půl. Devatenáctiletého Rakušana hodil na wazari a následně udržel na zemi.

Jiří Petr se při své premiéře na šampionátu dostal ve váze do 90 kilogramů do osmifinále, kde nestačil na světovou dvojku Beku Gviniašviliho z Gruzie. Ve stejné váze se stalo 2. kolo konečnou pro Davida Klammerta, který podlehl světové pětce a úřadujícímu mistru světa Nemanju Majdovovi ze Srbska.

Ambiciózní judisté sní o medailích z mistrovství Evropy. 'Budu je hnát,' slibuje Krpálek

Číst článek

Klammert, který měl medailové ambice, měl velkou smůlu na los. Těsně mu uniklo nasazení a navíc už ve 2. kole narazil na jednoho z favoritů Majdova, když předtím vyřadil Egilla Blondela z Islandu na wazari. Proti favorizovanému Srbovi měl už po 45 vteřinách dva tresty a dostal se pod tlak. Vzápětí upadl na wazari. Pak sice sváděl vyrovnaný souboj, ale Majdov těsný postup ubránil.

Blízko překvapení byl Petr, který ukazoval dobrou formu. Nejprve vyřadil Poláka Rafala Kozlowského na ippon, čímž se posunul do osmifinále. V něm hodil velkého favorita Gviniašviliho na wazari, ale vedení neudržel. Soupeře nechal vyrovnat a hned poté mu naběhl do chvatu na ippon. Petr se kvůli tomu na sebe hodně zlobil. I tak ale děleným devátým místem zanechal dobrý dojem ze své premiéry na šampionátu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme