Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Thriller v Budapešti. Britové si zajistili po 25 letech účast na hokejovém MS

Britští hokejisté si příští rok zahrají po 25 letech v elitní kategorii mistrovství světa. Účast na šampionátu v Bratislavě a Košicích si zajistili také Italové, kteří sestoupili loni.

Radost hokejistů Velké Británie
zdroj: AP autor: Tamas Kovacs

Dramatický boj o postup v divizi IA v Budapešti rozhodl v závěrečném kole útočník Robert Farmer, který 15 sekund před koncem normální hrací doby vyrovnal v zápase Maďarska s Británií na 2:2.

Zarmoutil tím nejen domácí, ale i kazašský tým, oba by v případě maďarského vítězství postoupily ze čtveřice devítibodových týmů. Britové přitom byli v divizi IA nováčky, předchozí čtyři roky strávili v nižší divizi IB. 

Britové nakonec vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech a ovládli tabulku s 11 body. Druhá skončila Itálie, která získala devět bodů jako Kazachstán, který ve středu porazila 3:0. Až na pátém místě skončili Slovinci, kteří přitom loni hráli mezi elitou.

Rysi hráli v posledním kole proti Itálii ještě se šancí na postup. Za vyrovnaného stavu 3:3, který ani pro jeden z týmů nic neřešil, odvolali Slovinci půl minuty před koncem brankáře a vzápětí je napodobili i Italové. Z bizarní situace nakonec vyšli lépe Azzuri, Diego Kostner pouhé dvě sekundy před koncem vstřelil rozhodující a pro Italy nakonec postupový gól.

Z druhé výkonnostní skupiny sestupují Poláci, které nahradí příští rok vítěz divize IB Litva.

Výsledky skupiny A divize I mistrovství světa:

Kazachstán - Polsko 6:1 (2:0, 2:1, 2:0), Slovinsko - Itálie 3:4 (1:1, 2:2, 0:1), Maďarsko - Velká Británie 2:3 po nájezdech (1:0, 0:0, 1:2 - 0:0).

Konečné pořadí: 1. Velká Británie 11 bodů, 2. Itálie 9, 3. Kazachstán 9, 4. Maďarsko 7, 5. Slovinsko 6, 6. Polsko 3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články