Širší vedení ANO vyslechne, co Babiš vyjednal s ČSSD a jaký bude další postup

Vyjednávání o vládě

Širší vedení ANO vyslechne, co Babiš vyjednal s ČSSD a jaký bude další postupNOVÉ
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) Foto:

Ilustrační foto: Jan Zatorsky

1
Domov
Sdílet:

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) bude širšímu vedení hnutí ANO líčit jednání o koaliční vládě se sociálními demokraty. ANO i ČSSD, které od minulého týdne dolaďují program, stále dělí spory ohledně trestně stíhaného člena vlády a požadavky na oslabení zastoupení SPD v orgánech dolní komory. Pro ČSSD je trestně stíhaný Babiš problém, pro ANO to „není téma“. Širší vedení hnutí ANO se v úterý v podvečer sejde v sídle strany na pražském Chodově.

„Budeme výbor informovat, jak probíhalo vyjednávání, kam jsme se dostali, jaké jsou podmínky ČSSD, jak jsme na to reagovali a co bude dál,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš pro Českou televizi. Tento týden se opět schází experti ANO a ČSSD a dolaďují poslední otázky k programu. Ten by měl být hotový do konce týdne a sejít by se nad ním měli předsedové Babiš a Hamáček i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Podle Hamáčka by vnitrostranické referendum sociálních demokratů, které posoudí vyjednané podmínky a podle toho stranu do vlády vyšle, nebo nevyšle, mohlo být do tří týdnů. „V horizontu tří týdnů  by se naše místní organizace mohly sejít a jednotliví členové by mohli rozhodnout,“ uvedl Hamáček.

Babiš navrhne další postup

Babiš by také měl navrhnout další postup. Očekává to alespoň místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec. Šéf hnutí Andrej Babiš kolegům podle něj popíše, na čem se dohodl s lídry KSČM a ČSSD na čtvrtečním jednání o nové vládě. Česko nemá půl roku po volbách vládu s důvěrou, Babišova jednobarevná vládna je od ledna v demisi.

Odmítavě se Brabec v pondělí postavil k požadavkům sociálních demokratů na oslabení zastoupení hnutí SPD Tomia Okamury v orgánech sněmovny i návrhu, aby koaliční smlouva obsahovala formulaci, že prvoinstančně odsouzený člen vlády odstoupí.

Formulace je podle Brabce účelová, týká se dotační kauzy premiéra v demisi Čapí hnízdo. „Nikdy to v žádné koaliční dohodě nebylo, přesto ta situace mohla nastat,“ uvedl. Stejně tak by podle něj mohl dokument obsahovat výčet situací, kdy by měl člen vlády odstoupit. Připustil nicméně, že by mohl přistoupit na nějaký kompromis, kdyby k němu vyjednavači došli.

Požadavek ČSSD na novou volbu některých míst ve sněmovně, která obsadili reprezentanti hnutí SPD, má Brabec za riskantní. „Sněmovna byla podle výsledků voleb nějak ustavena, jak z hlediska vedení, tak vedení výborů. Teď přichází sociální demokracie s jasným zadáním na některé lidi. Nám se to nelíbí, není to dobře, vyvolá to další problémy ve sněmovně. Pak bychom se museli bavit o úplné změně sil ve sněmovně, a to se obávám, že v těchto podmínkách, by bylo velmi nebezpečné,“ konstatoval.

Širší vedení sociální demokracie v sobotu potvrdilo, že rozhodnutí o vstupu do kabinetu ANO, který by tiše podpořili komunisté, nechá na svých členech, kteří o něm rozhodnou v referendu do dvou měsíců. ČSSD si také rozhodnutím svého ústředního výkonného výboru zakázala spolupráci s hnutím SPD na celostátní úrovni. Už dříve odmítla být ve vládě, která by se opírala o hlasy SPD.

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které je socialistům ochotno přenechat pět ministerstev včetně sporného vnitra. Ve čtvrtek se pak uskutečnila první schůzka lídrů stran Babiše, Jana Hamáčka (ČSSD) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Dále čtěte: ANO lavíruje. Babiš v případě odsouzení neodstoupí, odstoupí, neodstoupí…

ČSSD si zakázala spolupráci s SPD na celostátní úrovni

ČSSD pokračuje s ANO. O vládě s podporou KSČM rozhodne referendum

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články