Takáč vedl v ČT debatu ke kauze Čapí hnízdo. Analytička z rozhlasu vymýšlela, jak by se mohla prokázat vina Faltýnka a dalších. Třeba takto...

04.05.2018 10:21

Předsedovi poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi už momentálně nehrozí vězení. Státní zástupce jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnizdo totiž ve čtvrtek zrušil. Premiér Andrej Babiš zůstává ale mezi obviněnými, v jeho případě trestní stíhání pokračuje, žalobce Babišovi stížnost proti jeho zahájení zamítl. Co to znamená pro politické partnery a jestli se tím aspoň trochu zjednoduší vládní vyjednávání, o tom v pořadu Události, komentáře na ČT24 moderovaném Danielem Takáčem promluvili místopředseda ODS Martin Kupka, předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, analytička ČRo Jana Klímová a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Takáč vedl v ČT debatu ke kauze Čapí hnízdo. Analytička z rozhlasu vymýšlela, jak by se mohla prokázat vina Faltýnka a dalších. Třeba takto...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Jestli skutečnost, že Jaroslav Faltýnek nebude trestně stíhán, naznačuje, že by problém kolem Čapího hnízda nebyl ve skutečnosti tak zásadní, Kupka vyvrací. „Tohle rozhodnutí znamená jedině to, že pan Faltýnek trestně stíhaný nebude, zato v případě Babiše dozorující státní zástupce rozhodl o tom, že jeho stížnost je nedůvodná,“ řekl Kupka s tím, že to je asi jediné, co se z toho dá vyvodit, a dozorující státní zástupce postupuje správně, tedy individuálně.
 
Na něj navázal Kováčik se slovy, že záležitost je hromadná a obviněných je tam mnoho a on se nechce nyní dopouštět žádných spekulací. „Jako poslanecký klub KSČM jsme opakovaně hlasovali pro vydání Faltýnka i Babiše, protože nejsme soudci. Měly rozhodnout orgány činné v tom trestním řízení, nějak v případě Faltýnka a jeho kolegů rozhodly. Ve vyjednávání o vládě to u nás nemá vůbec žádnou souvislost,“ řekl Kováčik a dodal, že souvislost by to pro ně mělo jedině v okamžiku, kdyby tato kauza vyběhla až po volbách. 
 
Ke zrušenému stíhání Jaroslava Faltýnka se vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kterého prý nepřekvapilo, že výsledek rozhodnutí byl opět on-line a veřejnost se to opět dozvěděla dříve než jednotliví účastníci. „A ani to částečné zastavení mě nepřekvapuje, byla tam už naprostá absence důkazů, co se týče subjektivní stránky trestného činu,“ řekl s tím, že u ostatních se bude pokračovat dál a předpokládá, že vývoj bude obdobný v případě, že nevyjdou najevo nějaké nové skutečnosti.
 
I podle názoru analytičky Radiožurnálu Jany Klímové zrušení Faltýnkova trestního stíhání není žádným potrvzením toho, že by v této kauze bylo od počátku vše v pořádku. „Státní zástupce zatím svůj krok nijak nevysvětlil a já si myslím, že mu tam zřejmě chybí důkazy k tomu, že ti členové představenstva, kteří měli jednat na pokyn Babiše, věděli o tom, že půjde o fiktivní převod na jeho děti a poté ta společnost, které to prodají, si o dva, tři měsíce později podá žádost o dotaci,“ je si jistá analytička.
 
Aby se mohlo dokázat, že o tomto postupu dopředu věděli, byla by podle Klímové zapotřebí nějaká série důkazů či nějaký přímý důkaz. „Například to, že by jim Babiš poslal e-mailem, že chce udělat takovou věc a napsal jim ´udělejte to a to´. Ale nic takového se asi nenašlo,“ dodala. V odpovědi na otázku, jaké může mít policie argumenty, které budou podkládat tvrzení, že skutečně bylo vše takto úmyslně uděláno, připomněla Klímová informace zveřejněně na anonymním twitterovém účtu Šumana.
 
„V létě minulého roku byl na tomto účtu Šumana zveřejněn jeden dokument z banky, kde je napsáno, pokud je tedy pravý, že Babiš se tam vykazoval jako vlastník a to může být také jeden z důkazů, že věděl o celé té situaci,“ uvedla a zmínila, že je navíc v jiném postavení, jelikož u něj se řetězec nepřimých důkazů může uzavřít, protože byl na začátku, uprostřed i na konci. 
 
Klímová prý tipuje, že tato situace může nyní mezi Faltýnka a Babiše vnést jisté napětí. „Lidsky si myslím, že ano, ale nevím, jak to mezi sebou mají. Pokud vím, tak Faltýnek na žádnou vládní funkci nekandidoval. Ani se o něm nespekulovalo jako o možném premiérovi, kdyby to skutečně nešlo jinak a Babiš by se tohoto postu musel vzdát,“ uzavřela s tím, že dopad na politická vyjednávání o vládě by to nejspíše mít nemělo z důvodu, že Faltýnek o žadné funkce neusiloval a nebyl tím hlavním problémem. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

23:59 V počtu generálů jsme v Evropě jedni z nejlepších. Černochová, Kateřina II. a její milci očima historika Fidlera

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V současné době jsme v situaci, kdy máme dostatek pouze v jediné komoditě, v počt…