Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

BLOG: Hokejové mistrovství světa začalo. Ale vědí to i v Kodani?

Tři roky čekala dánská metropole po MS házenkářek na další velkou sportovní událost. Kvůli hokejovému šampionátu vyrostla nádherná Royal Arena pro 12 500 lidí a domácí dali dohromady nejvíce ambiciózní výběr za poslední roky. Přesto v Kodani to nejdůležitější zatím chybí. Fanoušci.

Royal Arena v Kodani
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Když si v obchodním centru vzdáleném od arény pouhých 300 metrů kupuji kafe, prodavačka se mě ptá: "To jste tu na dovolené?" - "Ne, na mistrovství světa tady vedle." - "Mistrovství světa v čem? A kdo tam hraje?"

Jediný billboard v blízkosti haly láká na hrdiny, kteří by v následujících dnech měli bavit místní obyvatele. Problém je, že o tom mnozí z nich nevědí. Nebo je to nezajímá.    

Určitě nepomohlo ani to, že domácí tým v Kodani nehraje. Dánové totiž využili práva pořadatele prohodit týmy v základních skupinách a své zápasy tak mají v Herningu. Nejmenší město, které kdy zápasy MS hostilo, je podobné českému Kladnu. Většina dánských hráčů v NHL pochází z tohoto 50tisícového městečka a hokej je zde jednoznačně sportem číslo jedna. Zde se dají očekávat plná hlediště, jistě navíc pomůže i přítomnost hvězdných výběrů USA a Kanady. Ale vyprodají se tribuny i v Kodani?

Pozvolné fanouškovské rojení před MS
zdroj: ČT sport autor: Jan Hlaváč

Zaplavit by je mohla žlutá lavina. Do švédského Malmö je to odsud necelých 40 kilometrů, a obhájci titulu tak doufají, že se v Kodani budou moci cítit jako doma. Fanoušci Tre Kronor byli (vyjma pár skupinek hlučných Rusů) ostatně jedinými, o které jsme zde zatím zavadili, a kdyby nepřišli i na úvodní zápas Ruska s Francií, návštěva by byla ještě daleko tristnější. Dánský dres, aby člověk pohledal...

Návštěvnost ale není jediným problémem místních pořadatelů. Hala byla postavena jako multifunkční centrum a svoji vlastní místnost tu má i Lady Gaga, na druhou stranu však záchody v šatně postrádají dveře, tiskové centrum bylo umístěno do chodby, kterou vesele procházejí i podnapilí fanoušci a veškerá komentátorská stanoviště musejí stát na provizorním lešení, kde si připadáte pomalu jako na stavbě. A ne moc uklizené.

Pořád je ale jen začátek šampionátu. Pořadatelé mají na napravení chyb dostatek času, a i diváci si snad postupně najdou cestu do haly. Byla by totiž škoda, kdyby místní krásné tribuny zely prázdnotou. Kodaň by si pak na další pořádání velké akce třeba musela počkat i déle než tři roky...

Je nám líto, video expirovalo.
Jak vypadají stadiony pro MS
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články