Hokejisté vstupují do mistrovství světa výhrou 3:2 proti Slovensku. V prodloužení rozhodl Jaškin

Čeští hokejisté porazili v prvním zápase na mistrovství světa v Kodani Slovensko 3:2 v prodloužení. Svěřenci trenéra Josefa Jandače v utkání po gólech v oslabení dvakrát prohrávali, ale Martin Nečas premiérovou brankou v reprezentaci při hře bez brankáře devět sekund před koncem normální hrací doby vyrovnal a v čase 62:09 rozhodl Dmitrij Jaškin.

Kodaň (Aktualizováno: 23:06 5. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká hokejová reprezentace otočila úvodní zápas MS se Slováky v prodloužení

Česká hokejová reprezentace otočila úvodní zápas MS se Slováky v prodloužení | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Royal Areně, zaplněné českými a slovenskými fanoušky, nabídl hned v první minutě Jaškin ostrý zákrok na Mikúše a ve třetí minutě měl po Plekancově přihrávce první velkou šanci Kubalík. Sám před Čiliakem si přehodil puk z forhendu na bekhend, ale minul.

ONLINE: Česko - Slovensko 3:2. Hokejisté vstupují do mistrovství světa výhrou. Jaškin se trefil v prodloužení

Číst článek

Následovala pasáž, při které se střídaly šance na obou stranách. Na české nevyšla Hykova přihrávka na volného Faksu a gólmana mistrovského Brna pak prověřil ránou Kubalík. Francouz si musel poradit se dvěma pokusy Mikúše i Janošíkovou ránou od modré čáry.

V osmé minutě šel pykat Gudas za zákrok na Buce a hned po čtyřech vteřinách se vracel na led. Sekerovo nahození od modré čáry tečoval do Francouzova protipohybu Krištof. Odpovědět se snažil kapitán Červenka, ale větší šance mělo Slovensko. Francouz si s pokusy Cingela i Haščáka poradil.

V 17. minutě si po Jaškinově průniku poradil Čiliak s Nestrašilovou střelou. Potom Nagy nebezpečně fauloval kolenem Šuláka, ale českou přesilovku zkrátilo Jaškinovo vyloučení.

Komentáře hokejových legend na iROZHLAS.cz. Speciál k MS nabídne i přímé přenosy a kompletní servis

Číst článek

Češi v úvodu druhé části přečkali krátké oslabení a po 64 vteřinách po pauze se postaral o vyrovnání Kubalík. Vybojoval u mantinelu puk v souboji s Nagym, po spolupráci Jaškina s Nestrašilem se kanonýr Ambri dostal sám před Čiliaka a blafákem do bekhendu mezi nohy ho pokořil.

Vzápětí měli Jandačovi svěřenci štěstí, že Bakoš vyslal nepřesnou přihrávku na volného Haščáka. Na druhé straně se snažil tečovat Řepíkův pokus Šulák. V 25. minutě Jaškin fauloval v útočném pásmu u mantinelu Ďalogu a tým kanadského kouče Ramsayho znovu udeřil. Od modré čáry se trefil obránce Edmontonu Sekera.

Čiliak si vzápětí poradil s ranami Nestrašila a Jaškina a při vyloučení Čajkovského s trochou štěstí i s bekhendovým blafákem Hyky, jehož vyslal do úniku Červenka. Podobně se mu vedlo i před pauzou po Nestrašilově teči Skleničkova pokusu.

Ve třetí části se Češi snažili tlačit za vyrovnáním, ale Nečas minul a Čiliak si poradil se Šulákovým pokusem. V 47. minutě Faksovu přihrávku před odkrytou branku na Hyku stačil odvrátit Ďaloga. Ten šel později pykat, ale Jandačův výběr se v přesilovce neprosadil. Na druhé straně zahrozil Jurčo.

Při českém tlaku nesedla střela v dobré pozici Řepíkovi a z mezikruží nepřekonal Čiliaka Červenka. Dlouhá česká power play nakonec přinesla vyrovnání, deset sekund před koncem normální hrací doby překonal Čiliaka jeho klubový spoluhráč Nečas.

Češi pokračovali v aktivitě i v prodloužení a podařilo se jim dokonat obrat. Duel rozhodl v 63. minutě Jaškin.

Druhý zápas na dánském mistrovství světa čeká český tým v neděli, kdy se od 16:15 utká se Švédskem.

Góly Martina Nečase a Dmitrije Jaškina:

Skupina A (Kodaň):
ČR - Slovensko 3:2 v prodl. (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 22. D. Kubalík (Nestrašil, Jaškin), 60. Nečas (D. Kubalík), 63. Jaškin (Polášek, Nestrašil) - 8. Krištof (Sekera, Nagy), 26. Sekera (Nagy). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Mayer (USA) - Malmqvist (Švéd.), McCrank (Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:2. Diváci: 12.490.
Sestavy:
ČR: Francouz - Gudas, Jordán, Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Nečas, Jaškin - Řepík, Plekanec, D. Kubalík - Chytil, Horák, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Jánošík, Fehérváry - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, J. Mikúš, Haščák - Svitana, Buc, D. Bondra - Skalický, Marcinko, Cingel. Trenéři: Craig Ramsay, Vladimír Országh a Róbert Petrovický.

Mistrovství světa - Skupina A (PLATNÉ K 5. 5. 2018)
Tým Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 1 1 0 0 0 7:0 3
2. Švédsko 1 1 0 0 0 5:0 3
3. Francie 2 1 0 0 1 6:9 3
4. Česko 1 0 1 0 0 3:2 2
5. Švýcarsko 1 0 1 0 0 3:2 2
6. Rakousko 1 0 0 1 0 2:3 1
7. Slovensko 1 0 0 1 0 2:3 1
8. Bělorusko 2 0 0 0 2 2:11 0

jgr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme