Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Američané nemohli překonat německou obranu, o výhře nakonec rozhodli v přesilovkách

Také třetí utkání na turnaji Američané zvládli, přestože proti Německu se jim dlouho nedařilo skórovat. Německý brankář Niklas Treutle držel hvězdy USA na uzdě až do poloviny utkání, než se v krátkém sledu prosadili americký kapitán Patrick Kane a Derek Ryan v přesilových hrách. Konečnou podobu výsledku 3:0 dal v závěru Alex DeBrincat. Keith Kinkaid v druhém brankovišti si připsal k druhému čistému kontu 24 zákroků.

Utkání USA - Německo
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Naději Němců na bodový zisk držel v zápase proti Spojeným státům skvělý gólman Treutle. Ve svém prvním utkání na šampionátu si připsal několik zázračných zásahů, ale ani jeho heroický výkon nezastavil útočné hvězdy USA. Američané potvrdili herní převahu v poskytnutých přesilových hrách, když se během dvou minut trefili Kane a Ryan v polovině zápasu.

Svěřenci Marca Sturma mohli zdramatizovat utkání v početní výhodě pět na tři, ale americká obrana v čele s Kinkaidem odolala a v závěru přidal pojistku na vítězství favorita DeBrincat. Kapitán USA Patrick Kane si připsal tři body a byl hlavní hvězdou svého výběru.

Američané začali vlažněji, přesto se dostali v polovině úvodní třetiny do dvou obrovských šancí. V první Kane nabídl v přečíslení dvou na jednoho gól DeBrincatovi, jenže ten minul odkrytou branku. O chvilku později dorážel do prázdné brány Atkinson, ale Treutle mu fantastickým zákrokem gól ukradl.

White neuspěl proti německému brankáři ani ze sólového úniku, Treutle pak čaroval při oslabení, jenže celkem čtyři menší tresty během prvních devíti minut druhé části se nakonec staly Německu osudnými. Více než minutovou přesilovku pět na tři ještě sice Američané nevyužili, ale pak se při hře v pěti proti čtyřem prosadil ranou bez přípravy Kane.

"Od Johnnyho přišla skvělá přihrávka, bylo potěšení dostat ji na hokejku," ocenil Kane Gaudreaua. "Byl to pro nás moc důležitý gól, vždyť to bylo stále 0:0. Němci navíc byli velmi silní, takže bylo jedině dobře, že jsme do vedení šli my," doplnil Kane.

Uběhlo jen 28 vteřin a Němci museli znovu do čtyř. Pálil opět Kane, tentokrát se však odražený kotouč zatoulal na hůl Ryana, jenž snadno zvýšil na 2:0. "Měli jsme už předtím přesilovky, ale až pak se nám povedlo proměnit jednu a chvilku potom i druhou. Když využijete nabídnuté přesilovky, získáte sebevědomí," podotkl Kane.

Dlouhých 82 vteřin pak hráli pět na tři i Němci, ale místo snížení byli rádi, když již proti čtyřem soupeřům opět neinkasovali - Treutle vychytal v nájezdu tentokrát Larkina.

Když pak v polovině třetí dvacetiminutovky udělal obrovskou chybu při snaze nahrát odrazem o zadní hrazení Jonas Müller, jenž místo toho našel jen Kanea, který připravil třetí gól DeBrincatovi, bylo jasné, že Němci už nenajdou sílu na zvrat. Nakonec se přes velkou šanci Yannica Seidenberga a Plachtovu bombu do horní tyče nedočkali ani čestného úspěchu.

"Místo toho, abychom našli cestu, jak zápasy vyhrávat, nacházíme všechny možné jiné cesty, jak je prohrát," prohlásila hvězda německého týmu Leon Draisaitl. "Je to frustrující, ale musíme to vyhnat z hlavy. Musíme chodit rychleji z našeho pásma, méně ztrácet puky a snížit počet vyloučených," nastínil recept před duelem s Korejci.

USA - Německo 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. P. Kane (J. Gaudreau, Atkinson), 33. D. Ryan (P. Kane, Hughes), 51. DeBrincat (P. Kane). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 4:6. Využití: 2:0. Diváci: 10.301.

USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, Butcher, N. Jensen, Oesterle, Pionk, Hughes - DeBrincat, Coleman, P. Kane - Kreider, D. Larkin, Atkinson - A. Lee, D. Ryan, J. Gaudreau - Gibbons, White, Milano - T. Thompson. Trenér: Jeff Blashill.

Německo: Treutle - Holzer, D. Seidenberg, Y. Seidenberg, M. Müller, Krupp, J. Müller, Ebner - Hager, Kahun, Eisenschmid - Michaelis, Tiffels, Noebels - Plachta, Draisaitl, Ehliz - Krämmer, Pietta, Wiederer - Uvira. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články