Odstupujeme od jaderné smlouvy s Íránem a uvalíme na něj ty nejpřísnější sankce, oznámil Trump

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Aby USA pomohly zabránit Íránu v dalším rozvoji jaderného programu, uvalí na něj ty nejpřísnější sankce. Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat. Írán ale bude smlouvu nadále dodržovat.

Washington (Aktualizováno: 22:33 8. 5. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump ukazuje podpis pod rozhodnutí odstoupit od jaderné smlouvy s Íránem.

Americký prezident Donald Trump ukazuje podpis pod rozhodnutí odstoupit od jaderné smlouvy s Íránem. | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Trump označil dohodu za shnilou už v jejím samotném jádru. Řekl, že je příšerná, jednostranná a postavená na lži, které se podle něj ještě před uzavřením dohody dopustil Írán při poskytnutí informací o stavu svého jaderného programu.

Má určité slabiny, ale jsem přesvědčen, že je lze napravit, řekl Johnson v USA o jaderné dohodě

Číst článek

„Nikdo nebude vydírat Spojené státy jadernou hrozbou a Washington nedovolí, aby režim hlásající ‚Smrt Americe‘ získal přístup k jaderným zbraním,“ prohlásil americký prezident. Podle něj by pokračování smlouvy vedlo brzy k závodu v jaderném zbrojení.

Vládu v Íránu označil Trump za „režim velkého teroru". „Žádná aktivita, kterou tento režim podnikl, nebyla nebezpečnější než honba za jadernými zbraněmi a prostředky, jak tyto zbraně vyrobit," zdůraznil Trump. Šéf Bílého domu, který po svém vystoupení podepsal příslušné memorandum o odstoupení od dohody z roku 2015, dodal, že svůj krok předem konzultoval s americkými spojenci.

Pomýlený krok a vážná chyba

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Michael Bolton nevyloučil, že Írán postihne ještě více sankcí, než kolik jich bylo před jadernou dohodou.

Za 90 dní obnoví USA sankce proti Íránu. 'Je to zároveň signál pro KLDR,' řekl Trumpův poradce

Číst článek

Bývalý americký prezident Barack Obama kritizuje úterní rozhodnutí svého nástupce Donalda Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Exprezident označil Trumpův krok za pomýlený a za vážnou chybu.

Smlouvu z roku 2015 dojednávala mimo jiné Obamova vláda. Obama tehdy dohodu obhajoval slovy, že jde o historickou možnost budovat bezpečný svět a o šanci, která se za života současníků nemusí opakovat. Zároveň připustil, že v důsledku uvolnění sankcí bude mít Írán více zdrojů pro vojenské a politické aktivity, které blízkovýchodní region ohrožují.

Írán

Íránský prezident Rúhání obvinil USA, že nikdy své závazky neplnily. Reagoval tak na Trumpovo rozhodnutí. Dodal ale, že Írán bude přesto dodržovat mezinárodní jadernou dohodu z roku 2015.

Generální tajemník OSN António Guterres je znepokojen Trumpovým rozhodnutím odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Vyzval k jejímu dodržování.

Reakce EU

Jaderná dohoda s Íránem funguje a Evropská unie je rozhodnuta ji udržet, uvedla v úterý večer šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová.

Po Trumpově oznámení Mogheriniová prohlásila, že smlouva je výsledkem dvanácti let diplomacie a je zásadní pro bezpečnost regionu, Evropy a celého světa. Mogheriniová také poznamenala, že ji zvlášť znepokojuje úterní Trumpovo oznámení nových protiíránských sankcí.

Trump vypoví jadernou dohodu s Íránem, očekává po návštěvě Washingtonu Macron

Číst článek

„V nadcházejících hodinách a dnech budeme konzultovat s našimi partnery, abychom zhodnotili důsledky (těchto amerických kroků)," uvedla. Evropská unie je podle ní odhodlána jednat v souladu s vlastními bezpečnostními zájmy a chránit své hospodářské investice.

Podle Mogheriniové Írán plní své závazky a pokud v tom bude pokračovat, hodlá také Evropská unie prosazovat plnou realizaci dohody. „Věříme práci, schopnostem i autonomii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která publikovala deset zpráv potvrzujících, že Írán plně dodržuje své závazky," upozornila Mogheriniová.

Ukončení sankcí souvisejících s íránským jaderným programem je podle ní zásadní částí celé dohody. „EU opakovaně zdůrazňovala, že konec sankcí má pozitivní dopad nejen na obchodní a ekonomické vztahy s Íránem, ale má také zásadní přínos pro íránské občany," řekla v Římě šéfka unijní diplomacie.

Dění kolem Íránu a v úterý oznámeného amerického rozhodnutí se dostane na stůl summitu EU příští týden v bulharské Sofii spolu s americkým přístupem k obchodním otázkám, uvedl večer na twitteru předseda unijních schůzek Donald Tusk. Reakce EU bude podle něj jednotná.

Širší dohoda

Francie, Velká Británie a Německo litují oznámení amerického prezidenta. Uvedl to na twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron, který předtím podle zdrojů agentury Reuters telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Americký krok podle Macrona ohrozí mezinárodní režim boje proti šíření jaderných zbraní. Francouzský prezident zároveň zopakoval, že Francie bude pracovat na širší dohodě, která pokryje íránské jaderné aktivity, balistický program i regionální aktivity.

Paříž, Berlín i Londýn loni v říjnu uvedly, že od všech zúčastněných stran bez výjimky očekávají plnění jaderné dohody s Teheránem z roku 2015, a opakovaně dávají najevo, že se tímto dokumentem cítí být vázány.

Izrael

Na Trumpově rozhodnutí zareagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Řekl, že ho velmi oceňuje. V televizním vystoupení podle agentury AFP označil Trumpův krok za odvážný a jadernou dohodu šesti mocností s Teheránem z roku 2015 za „katastrofální".

„Dohoda nijak nesnížila riziko vypuknutí války, ale naopak konflikt přiblížila, a ani neomezila agresivní činy Íránu, naopak je výrazně zvýšila," řekl Netanjahu podle AFP.

Pokud dosáhneme cílů jaderné dohody s ostatními účastníky, zůstane v platnosti, řekl íránský prezident

Číst článek

Netanjahu, jehož země se cítí být íránským jaderným programem ohrožena, je dlouhodobým kritikem dohody, na jejímž základě Írán musel omezit své jaderné provozy výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Netanjahu nedávno uvedl, že Írán dohodu porušoval, ale svá tvrzení nijak nedoložil.

Krok USA uvítaly také Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, které vnímají Írán jako nebezpečného regionálního rivala. Obavy naopak dal najevo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rusko, které je také signatářem dohody, uvedlo, že se bude snažit udržet smlouvu při životě; Moskva zároveň oznámila, že je americkým postupem hluboce znepokojena.

Akcie v USA v úterý večer SELČ uzavřely téměř beze změny, když smazaly předchozí ztráty díky oživení energetických firem po oznámení o americkém odstoupení od jaderné dohody s Íránem; Trump potvrdil to, co většina investorů čekala.

Jadernou dohodu uzavřel Írán se šesti světovými mocnostmi a Evropskou unií v roce 2015. Trump ji dlouhodobě označoval za jednu z nejhorších smluv, kterou Spojené státy podepsaly. V úterním projevu vysvětlil, že jim dohoda například nedává možnost provádět kontroly ve skladech íránské armády, přestože mají od zpravodajských služeb informace, že Teherán pokračuje ve výrobě jaderné zbraně.

Marie Jakšičová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme