Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU bude jadernou dohodu s Íránem prosazovat i bez USA

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie hluboce lituje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody s Íránem. V prohlášení to dnes uvedla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

Zopakovala tak svá slova z úterního večera o tom, že smlouva je funkční. Dohodu, kterou pokládá za výsledek dvanáctiletého diplomatického úsilí, chce Evropská unie udržet ve spolupráci se světovým společenstvím.

Podle unie je dohoda, kterou podpořila také Rada bezpečnosti OSN, klíčovým prvkem světových snah o nešíření jaderných zbraní a je zásadní pro bezpečnost v regionu.

EU hodlá úplné a efektivní uplatnění dohody dál prosazovat dokud bude Írán plnit své závazky, které z ní plynou. Mogheriniová v dnešním prohlášení opět upozornila na deset zpráv Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), které potvrzují, že Teherán podmínky dodržuje.

Témata:  EU USA

Aktuálně se děje

31. května 2024 19:15

Izraelská armáda potvrdila, že operuje i v centru Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy