Vstup do Evropské unie? ‚Už fakt nevím, jak jsem hlasoval,‘ říká Babiš

Hlasoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v roce 2003 pro, nebo proti vstupu do EU? „To fakt už nevím,“ řekl v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny. Přiznal zároveň, že tenkrát - jako podnikatel - EU kritizoval. Teď jako politik ale přiznává unii hlavně výhody. Deník premiéra upozornil na výrok z roku 2010, Babiš tehdy řekl, že pro vstup do EU nehlasoval.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO.

Premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO. | Foto: Šimánek Vít | Zdroj: ČTK

Babiš v rozhovoru uvedl, že není momentálně v zájmu Česka přijmout společnou měnu.

Vraťte dobrovolně dotaci za Čapí hnízdo, vyzval ROP Střední Čechy firmu Imoba

Číst článek

„Naším zájmem není vstupovat do eurozóny. Ale přitom v zájmu mé bývalé firmy to možná je. Jsem politik a prosazuji zájmy České republiky, a ne zájmy mých bývalých firem, i když někteří mi takové nesmysly neustále podsouvají,“ řekl předseda vlády v demisi.

Dál proti kvótám

Babiš také dál trvá na svém odmítavém postoji k uprchlickým kvótám. Podle něj jsou nefunkční a zbytečně rozdělují Evropu.

„Budeme se snažit přesvědčit soud i Evropskou komisi, že kvóty jsou nesmyslné, nefungují a rozdělují Evropu. Problém ilegální migrace musí Evropa vyřešit mimo evropský kontinent. Místo kvót měla na úrovni Rady bezpečnosti OSN prosadit mír a rekonstrukci v Sýrii či Libyi.“

Na otázku, jestli jeho záměr na sestavení vlády opřené o komunisty nevadí jeho partnerům v EU, odpověděl Babiš zamítavě. Vnitropolitické záležitosti prý nejsou v unijních kuloárech tématem. Stejně tak prý premiér neslyšel žádné dotazy ohledně českého prezidenta.

kso, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme