Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Rakušané zlomili prokletí nováčků a poslali Bělorusko do nižší divize

Dlouhých deset let se nezvládl žádný nováček na mistrovství světa zachránit. Podařilo se to až hokejistům Rakouska, kteří v přímém souboji dvou nejhorších týmů skupiny A přehráli Bělorusko 4:0. Rakušané se dokázali udržet poprvé od šampionátu v Praze 2004, Bělorusové sestupují z elitní skupiny po 13 letech.

Radost hokejistů Rakouska
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Čistým kontem se na úspěchu nováčka podílel brankář Bernhard Starkbaum, který pochytal všech 34 střel soupeře. O osudu utkání rozhodla druhá třetina, ve které dokázalo Rakousko potrestat všechny tři běloruské fauly.

"Bylo to neuvěřitelné. Nemám slov. Slyším hymnu na konci, fanoušky. Jsem hrdý," radoval se po zápase obránce Layne Viveiros. Rakousko od roku 2005 neustále sestupovalo a postupovalo, letos se ale dokázalo udržet a za rok se představí na šampionátu na Slovensku.

"V první třetině hrál soupeř dobře. Hráli pár přesilových her, ale my jsme blokovali střely, dřeli jsme a bojovali jako tým. A naše přesilovky byly výborné," uvedl gólman Starkbaum.

Souboj týmů, které prohrály všech pět předešlých zápasů, začal lépe pro Rakušany. Do vedení jim ale v 5. minutě pomohl soupeř. Střelu Viveirose vyrazil brankář Karnauchov jen před sebe a od obránce Korobova se puk odrazil za jeho záda.

V polovině první třetiny trefil Haudum tyč, rozhodující pro vývoj utkání byla druhá část. Bělorusové nejprve nevyužili několik slibných šancí k vyrovnání, poté byl vyloučen Platt a Rakousko hned první přesilovku využilo. Na 2:0 upravil Komarek.

Rakousko pak využilo zásluhou Raffla i druhou početní výhodu. Do běloruské branky se místo Karnauchova postavil Trus, ale v závěru druhé části fauloval Lisovec a soupeř v přesilovce opět udeřil. Mezi střelce se zapsal Zwerger.

V poslední třetině si již Rakušané vítězství v klíčovém duelu i přes střeleckou převahu soupeře pohlídali. "Snažili jsme se vrátit do zápasu, ale ze stavu 0:4 to jde těžko. Zvláště když dáváme málo branek," řekl útočník Alexandr Kitarov, jehož tým na MS dosud vstřelil jen čtyři góly. "Rakušané se soustředili na obranu a vyhazovali puky. Nedali nám šanci," uznal.

Bělorusko, které v nejvyšší divizi hrálo od roku 2005, bez ohledu na výsledek posledního zápasu proti Slovensku sestoupí. Týmu nepomohla ani nezvyklá změna hlavního trenéra v průběhu turnaje, kdy místo odvolaného Američana Davea Lewise mužstvo převzal jeho asistent Sergej Puškov.

"Bylo to nejdůležitější utkání turnaje, ale hráli jsme, jako bychom si to neuvědomovali. V týmu jsme všichni zkušení, ale neměli jsme si dovolit tolik vyloučení," poukázal Kitarov na tresty ve druhé části.

Rakousko - Bělorusko 4:0 (1:0, 3:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Viveiros, 31. Komarek (Unterweger), 35. M. Raffl (Komarek), 40. Zwerger (Ulmer). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Rantala (Fin.) - Oliver (USA), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 3:0. Diváci: 7370.

Rakousko: Starkbaum - Ulmer, Altmann, Schumnig, Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher - Schneider, Hundertpfund, Ganahl - Hofer, Komarek, Raffl - Haudum, Rauchenwald, Zwerger - Woger, Obrist, Spannring. Trenér: Roger Bader.

Bělorusko: Karnauchov (35. Trus) - Vorobej, Falkovskij, Chenkel, Lisovec, Ustiněnko, Korobov - Platt, Šarangovič, Linglet - Gavrus, Razvadovskij, Kislyj - Matěruchin, Kovyršin, Pavlovič - Děmkov, Kitarov, Drozd - Levša. Trenér: Sergej Puškov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články