Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Babiš kritizuje Evropskou unii: Otálí s termínem pro vstup balkánských zemí

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
17. května 2018
13:55

Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) kritizuje spolu se svými kolegy z visegrádské čtyřky Evropskou unii. Její lídři totiž ve čtvrtek v Sofii odmítli na společném summitu s balkánskými zeměmi stanovit termín pro jejich vstup do EU. Podle Babiše by se tak mohla zlepšit i bezpečnostní situace v Evropě, protože by se rozšířil i schengenský prostor.

Česká republika se společně s dalšími státy takzvané visegrádské čtyřky (V4) staví kriticky k váhání Evropské unie. Lídři evropské osmadvacítky totiž ani tentokrát nedali západobalkánským zemím žádný časový plán jejich vstupu do EU. Zájem o členství má přitom šest zemí, které se účastní evropského summitu v bulharské Sofii. Spolu s Českou republikou zaznívají kritické hlasy také ze Slovenska, Polska a Maďarska.

„Naše spojenectví v rámci V4 je stále pevnější. Máme stejné názory téměř na vše. Jsme kritičtí k tomu, že vlastně není žádné datum, i když komise to navrhovala,“ řekl Babiš po první části jednání hlav států a premiérů Evropské unie. Babiš je si i přesto vědomý toho, že země, které chtějí vstoupit do Unie, musí projít ještě řadou reforem a vývojem.

Ten region má svoje problémy, je potřeba, aby si (státy) vyřešily své konflikty, aby si definitivně řekly, které hranice platí, aby bojovaly účinně proti organizovanému zločinu, proti korupci a udělaly reformy, poznamenal premiér v demisi s tím, že by EU měla nějaký časový harmonogram balkánským státům stanovit.

Balkán se v EU může znovu sjednotit

Z šesti západobalkánských států usilujících o budoucnost v EU, kterými jsou Albánie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Kosovo, je nejdál Bělehrad s Podgoricou. Jako o smělém, ale reálném termínu pro Srbsko a Černou Horu mluví EU o roku 2025. Další balkánské státy konkrétní harmonogram neznají.

Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn při příchodu na jednání novinářům řekl, že každý z těchto států má naději na členství, cesta k jeho dosažení je ale pro každou západobalkánskou zemi jiná.

Na dotaz novinářů, zda bude moci Srbsko s Černou Horou, které v přibližování k EU nejvíce pokročily, dosáhnout členství již v roce 2025, Hahn řekl, že tento termín je ambiciózní, ale možný. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová při příjezdu do sofijského Národního paláce kultury, kde se vrcholná schůzka koná, prohlásila, že Unie je otevřená všem, kdo sdílí její hodnoty.

Macron se rozšiřování brání. Není sám

Podle informací Blesk Zpráv z diplomatických zdrojů se proti rozšíření Unie staví velké státy, zejména Německo reprezentované kancléřkou Angelou Merkelovou a Francie, za kterou sedí u jednacího stolu hned vedle Babiš prezident Emmanuel Macron. Podle Macrona si musí EU udělat nejdříve pořádek doma a pak až pomýšlet na rozšíření.

„Posledních 15 let bylo cestou, která oslabila Evropu neustálým myšlením na to, že by se měla rozšířit,“ řekl Macron. Belgický premiér Charles Michel se k tématu staví podobně.

„Evropa musí projít hlubokou reformou, aby mohla lépe fungovat, být efektivnější. Zároveň balkánské země musejí reformovat způsob, jakým fungují, potřebují více stability, více bezpečnosti, více respektu k právnímu státu,“ řekl Michel.

Zatím naposledy se Evropská unie rozšířila v červenci 2013, kdy se 28. členem bloku stalo Chorvatsko.

Kandidátský status mají vedle Srbska a Černé Hory také Albánie a Makedonie, přístupové rozhovory s Bruselem ale ještě nezahájily. Přihlášku do EU si podala i Bosna, která se ale zatím oficiálním kandidátem nestala. O Kosovu se hovoří jako o možném kandidátovi, neboť země ještě o přijetí oficiálně nepožádala.

Kvóty na migranty Babiš dál odmítá

Podobný summit se konal naposledy před 15 lety v Soluni. Prezidenti a premiéři dnešní Evropské unie se ve středu na neformální večeři dotkli také tématu migrace. Česká pozice je podle premiéra v demisi Andreje Babiše stále stejná. Česko odmítá kvóty.

„Pro mě byl zásadní projev Donalda Tuska, který nás vyzval, abychom byli flexibilnější vůči migraci. Ale my jsme jasně řekli, že nebudeme flexibilní. My máme jasnou pozici. Jasně jsme řekli, že nikdy nebudeme podporovat kvóty,“ zopakoval odmítavé české stanovisko Babiš, podle kterého je nálada na schválení nové koncepce, přezdívané „Dublin 4“, mnohem horší než před začátkem bulharského předsednictví.

„Některé velké země stále nechápou, o co jde,“ říká český premiér, podle kterého konzultuje postoj i se zástupci z V4, která chce jednat s britskou premiérkou Theresou Mayovou i francouzským premiérem Macronem.

agfor ( 17. května 2018 15:29 )

EU zatím nepotřebuje nové kolonie, kde by na ni dřeli otroci za pár šupů, jako v Česku. Za pár let však i na ně dojde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa