Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rýsuje se nová vláda? ČSSD probere jména ministrů i změny v programovém prohlášení

ČSSD
ČSSD
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Vedle jmen kandidátů sociální demokracie do koaličního kabinetu, který plánuje s podporou komunistů sestavit premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, dnes vedení ČSSD probere i požadavky komunistů na změny v programovém prohlášení. Místopředseda ČSSD Martin Netolický ČTK řekl, že na grémiu strany, které se v Lidovém domě sejde od 13:30, členové úzkého vedení vyslechnou od předsedy Jana Hamáčka zprávu o vyjednávání. Hamáček ve čtvrtek večer jednal s Babišem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Předseda Senátu Milan Štěch vyzval v dopise straníky, aby spolupráci v referendu odmítli.

Komunisté žádají v programovém prohlášení úpravu formulace týkající se účasti českých vojáků na zahraničních misí. Text se nelíbí ani některým členům ČSSD, přidat by do něj chtěli záruku pokračování programu, který má pomoc regionům postiženým těžbou. Už v pondělí má ale začít vnitrostranické referendum ČSSD o podpoře vlády. Mezi prvními organizacemi, které se ke spolupráci s ANO vyjádří, bude organizace Prahy 6, která se k hlasování sejde v pondělí večer, řekl ČTK mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Dnes by mělo grémium ČSSD, na které naváže zasedání předsednictva, sestavit seznam kandidátů ČSSD do pěti ministerských pozic. Podle dostupných informací by se měl stát ministrem vnitra předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Za nominanta na post ministra zahraničí byl považován europoslanec Miroslav Poche. Jeho kandidaturu ale ve čtvrtek odmítl prezident Miloš Zeman. Podrobnosti nesdělil. O jménech kandidátů jednal v Ostravě s Hamáčkem.

Podle koaliční dohody by kromě vnitra a diplomacie sociální demokracie měla získat vedení ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství a kultury. Spolupráci ČSSD a hnutí ANO za podpory KSČM budou schvalovat členové sociální demokracie v referendu od 21. května do 14. června. Výsledky budou známy 15. června.

Zatímco Hamáček uplynulý týden věnovat propagaci referenda a další spolupráce s ANO v krajích, senátoři ČSSD v čele s předsedou horní komory napsali členům strany dopis, ve kterém od vládního angažmá s bývalými koaličními partnery odrazují. "Účast naší strany ve vládě není podle našeho přesvědčení šancí na rehabilitaci v očích voličů a výrazný růst preferencí. Není ani záchranou parlamentní demokracie v naší zemi," uvedl Štěch v listu. Babiše přitom označuje za oligarchu, se kterým by sociální demokraté neměli spolupracovat s ohledem na svou historii i problémy, které přinesla společná vláda v uplynulém období.

Připomenul, že Babiš nyní v krajích slibuje miliardové investice, a to i za resorty, které by měli spravovat sociální demokraté. "Dá se očekávat, že v případě nenaplnění těchto slibů vina bude svedena na ně, tj. na ČSSD," varoval. Jako problematické označil body programového prohlášení týkající se důchodové reformy či pravomocí celní správy, v dokumentu mu chybí podpora strukturálně postižených regionů, naopak za nadbytečnou považuje podporu budování nových úřednických budov a následného prodeje budov ministerstev v atraktivních lokalitách Prahy.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) vláda Hnutí ANO

Aktuálně se děje

8:20

Svět zasáhla nejsilnější geomagnetická bouře za 20 let. Polární záře byla viditelná i v Česku

Podle americké agentury pro oceán a atmosféru (NOAA) se v pátek na Zemi objevila nejsilnější geomagnetická bouře od roku 2003. Na řadě míst světa včetně Česka tak byla pozorovatelná polární záře.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.