Andrej Babiš se vyslovil ke světové politice: EU má problém s Ruskem, ale i s USA

18.05.2018 13:12

Evropská unie má problémy ve vztahu s Ruskem i se Spojenými státy, řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před odletem na mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec, píše ČTK.

Andrej Babiš se vyslovil ke světové politice: EU má problém s Ruskem, ale i s USA
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš dnes na konferenci v Bratislavě vystoupí spolu se slovenským kolegou Peterem Pellegrinim a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem v panelu věnovaném Evropské unii a otázkám hlubší integrace v rámci evropského bloku.

„Evropa má stále víc a víc problémů, a to nejen ve vztahu k Rusku, co se týká sankcí, ale také ve vztahu k našemu spojenci, Spojeným státům,“ řekl dnes ráno Babiš novinářům. „Spojené státy vypověděly klimatickou dohodu, dohodu s Íránem, zavedly nám cla,“ dodal.

Vztah USA a EU byl jedním z témat společné neformální večeře lídrů EU, která se konala v předvečer čtvrtečního summitu EU a západního Balkánu. Evropská unie se Spojenými státy vede jednání o zavedení trvalé výjimky z vysokých cel na dovoz oceli a hliníku. Dočasná výjimka pro EU platí do konce května.

Problémem Evropy podle Babiše zůstává migrace. „Mám pocit, že ty hlavní země v Evropě stále nepochopily, že to myslíme jako země Visegrádské skupiny smrtelně vážně. Že je absolutně neakceptovatelné, aby někdo rozhodoval o tom, kdo v naší zemi bude žít nebo tady pracovat,“ prohlásil. EU stále hledá shodu na reformě společné azylové politiky, ke které přistoupila po krizi způsobené nekontrolovaným přílivem uprchlíků z válečných oblastí a ekonomických migrantů z chudých afrických zemí.

O migraci chce Babiš mluvit se svým rakouským protějškem Sebastianem Kurzem, s nímž se ve Vídni setká dnes odpoledne. Se spolkovým kancléřem se Babiš bude bavit také o spolupráci v dopravě a energetice. Dalším tématem setkání bude nadcházející předsednictví Rakouska Radě EU, které začne v červenci.

Kromě Babiše na konferenci Globsec vystoupí také ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Šéf české diplomacie bude mluvit v panelu zaměřeném na budoucnost EU z pohledu zemí Visegrádské čtyřky, do níž patří Slovensko, Polsko, Maďarsko a Česko.

Loni se konference Globsec, která patří mezi významná mezinárodní setkání bezpečnostních expertů, politologů, politiků i zástupců soukromé sféry, účastnil tehdejší předseda české vlády Bohuslav Sobotka. Český premiér vystoupil v diskusním panelu se svým slovenským kolegou Robertem Ficem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Sobotka vyzýval k tomu, aby Evropská unie v budoucnu přijímala významná rozhodnutí za účasti všech států i v případě, že bude uplatněn model takzvaně vícerychlostní EU.

Budoucí vývoj EU patří k hlavním tématům konference i letos. Diskuse se v Bratislavě povedou také o nestabilitě na Blízkém východě, zneužívání internetu a sociálních sítí teroristickými organizacemi k propagandistickým účelům a negativní dopady globalizace, kterými jsou nerovnost, migrace a radikalizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…