Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Kreml zuří z „rusofobní hysterie“ v Británii. Oligarcha stále nedostal vízum

Autor: ČTK, AKu - 
21. května 2018
18:15

Kreml se v pondělí pozastavil nad váháním britských úřadů s prodloužením víza oligarchovi Romanu Abramovičovi. Jeho jméno je spojeno především s vlastnictvím anglického fotbalového klubu Chelsea. Vlivná komise britského parlamentu zároveň ve stejný den vyzvala vládu premiérky Theresy Mayové, aby zesílila boj proti přílivu ruských „špinavých peněz“ do Londýna. Ruský miliardář zatím do Británie nesmí a pobývá mimo Spojené království. O víkendu nemohl být přítomen ani zápasu svého klubu s Manchesterem United ve finále Anglického poháru.

Podle tiskového mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova není postup vůči Abramovičovi výjimkou. Ruští podnikatelé jsou prý v Británii často vystaveni „nepřátelskému a bezohlednému jednání“. Moskva nicméně o osudu miliardářova britského víza nic neví, řekl Peskov.

Podle agentury RIA Novosti, která se odvolává na osoby z Abramovičova okolí, není možnost obnovení víz ještě ztracena. Proces prověřování se sice protahuje, ale definitivní verdikt prý ještě nepadl.

Britská média se mezitím zamýšlejí nad případnými dopady postihu Abramoviče na osud fotbalového klubu Chelsea. Pokud by podle listu The Times byl ruský oligarcha vystaven novým sankcím, mohlo by to postihnout i jeho společnost Fordstam Limited, jejímž prostřednictvím Abramovič Chelsea ovládá. Kdyby se dokonce ukázalo, že slavný klub koupil za „špinavé peníze“, mohou britské úřady Chelsea konfiskovat.

Abramovič je podle britského tisku třináctým nejbohatším obyvatelem Spojeného království s majetkem přes 12 miliard dolarů (asi 261 miliard korun). V pořadí ruských oligarchů mu patří jedenácté místo. Má blízko Kremlu, podle nepotvrzených informací to byl právě on, kdo v roce 1999 tehdejšímu prezidentu Borisi Jelcinovi navrhl Vladimira Putina jako jeho nástupce.

Začne lov na ruské „špinavé peníze“?

Ruští miliardáři čelí v poslední době zvýšené pozornosti britských úřadů a zákonodárců. Vlivná komise britského parlamentu v pondělí vyzvala vládu premiérky Theresy Mayové, aby zesílila boj proti přílivu ruských „špinavých peněz“ do Londýna.

Spojené království podle zahraničního výborů Dolní sněmovny zavírá oči před tím, že „kleptokrati a lidé, kteří porušují lidská práva, využívají londýnskou City k praní špinavých fondů, aby obešli sankce“. Laxní přístup britské vlády podle výboru peníze dává „přímo do rukou režimů, které by mohly poškodit Spojené království, jeho zájmy a jeho spojence“.

Ve zprávě nazvané „Moskevské zlato: Ruská korupce ve Spojeném království“ kritizují členové parlamentního výboru vládu premiérky Mayové, jejíž rétorika je podle nich po případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury sice silná, nenásledují ji ale žádné činy. 

Výbor vyzval vládu premiérky Mayové, aby v boji proti praní špinavých peněz z Ruska spolupracovala i s Evropskou unií, zeměmi skupiny G7 a Spojenými státy.

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je výzva zahraničního výboru britské Dolní sněmovny důkazem rusofobní hysterie v Británii a dalším z kroků v budování „neférové konkurence“ ruským podnikům.

Náměstek britské ministryně vnitra pro bezpečnost Ben Wallace v první reakci na zprávu poslanců uvedl, že Británie využije „všechny nástroje, které má k dispozici, aby si došlápla na ty, kteří ohrožují naši bezpečnost“. Už v únoru Wallace oznámil, že hodlá zpřísnit boj proti praní špinavých peněz v Británii. Ruští oligarchové podezřelí z korupce budou podle něj muset například vysvětlit, jak přišli k penězům, kterými financují svůj luxusní životní styl v Británii.

Podle odhadů se v Británii se ročně „vypere“ v přepočtu 2,6 bilionu korun z nelegální činnosti.

salto ( 22. května 2018 08:31 )

Jo a když je takový blázen do fotbalu, tak teď je volná Slávie

salto ( 22. května 2018 08:28 )

Kdyby ten hoch pohrozil, že rozprodá Chelsea a pošle je do 4 ligy, tak by měl vízum natotata

marais ( 21. května 2018 20:00 )

Proč by Rusko zuřilo kvůli Abrahamičovi? Ten obral RF a sponzoruje Británii fotbal, to je fakt důvod k hysterii.

Zobrazit celou diskusi