Český penzijní systém je zátěží pro veřejné finance. Měl by se zlepšit, doporučila Evropská komise

Český penzijní systém je podle Evropské komise zátěží pro veřejné finance. Politici by proto měli zapracovat na změnách. Komise to napsala v souboru doporučení pro zlepšení hospodářského výkonu Česka.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Licence Public domain CC0

Komise v doporučeních varuje, že současný systém vyplácení penzí je neudržitelný kvůli stárnutí populace. Ze stejného důvodu bude taky brzy problematické zdravotnictví.

Penzijní systém nepotřebuje reformy, tvrdí vládní studie. Opozice nesouhlasí

Číst článek

Kromě toho komise v dokumentu upozorňuje i na korupci a úplatkářství, zatěžující byrokracii a naopak na nízkou míru elektronizace státní správy.

Komise svá doporučení pro posílení hospodářského výkonu nabízí všem členským zemím každoročně. Dělá to v rámci hospodářského cyklu známého jako Evropský semestr.

V letošním dokumentu pro Českou republiku se ale mnohé body opakují. Komise už poněkolikáté upozorňuje na český vzdělávací systém a potřebu vyšší podpory učitelské profese, kde jsou stále nízké platy.

V doporučeních taky ani letos nechybí zmínka o posílení možností žen, lidí se zdravotním omezením a osob s nižším vzděláním na českém pracovním trhu.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme