Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nové detaily ve vyšetřování tragické nehody: Už se ví, co měl Jan Kočka (†28) v sobě!

Jan Kočka a jeho zničený vůz.
Zdroj: Facebook, HZS
+ Dalších 61 fotografií
Zásadní posun
Kriminalisté už mají v rukou výsledky toxikologie Jana Kočky ml. (†28). Ten koncem září zemřel při bouračce na dálnici D11 a zabil i mladého řidiče kamionu Miloslava (†28). Na základě rozboru byla nehoda překvalifikována z usmrcení z nedbalosti na zločin obecného ohrožení.

Po nekončících průtazích začala policie na základě výsledků toxikologie Jana Kočky ml. (†28) konečně jednat. Spolu se zmapováním způsobu jeho jízdy došlo na základě nastudování rozboru k překvalifikování na obecné ohrožení.

Jako první o tom v úterý informoval deník Právo. „Velmi dobře máme zmapovaný způsob jeho jízdy a chování. Z přečinu usmrcení z nedbalosti policie případ překvalifikovala na zločin obecného ohrožení, u kterého je trestní sazba 8 až 15 let. Je ale důležité, aby se to dobře kvalifikovalo kvůli prevenci. Aby řidiči věděli, pozor, takto se jezdit nemá,“ řekl Právu státní zástupce z Nymburka Ludvík Lukáš.

Vzhledem ke Kočkově smrti bude případ odložen, přesto si ho převzalo Krajské státní zastupitelství v Praze. Policie dlouho slibovala, že výsledky toxikologie alespoň částečně zveřejní. Až dosud se tak však nestalo.

Zeptali jsme se specialisty na dopravu, jestli v překvalifikování tragické události mohlo sehrát roli toxikologické vyšetření. "Samotnou jízdu po dálnici v protisměru není možné automaticky kvalifikovat jako obecné ohrožení. Musí k tomu přistoupit další okolnosti, jako je například noční doba nebo opilost řidiče," vysvětlil redakci eXtra.cz advokát přes dopravu Tomáš Maxa

Jan Kočka ml. se v pátek 28. září hnal po dálnici D11 ve směru na Hradec Králové. Na 32. kilometru se čelně srazil s kamionem, který řídil táta dvou dětí Miloslav. Kočku pohřbili 12. října, před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad se shromáždili všichni členové klanu a desítky smutečních hostů. Následoval pompézní průvod Prahou, který v některých ulicích zablokoval dopravu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy