Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jiří Paroubek pro eXtra.cz: ČSSD je na dně. Vím, jak získat sílu a respekt

Jiří Paroubek pro eXtra.cz: ČSSD je na dně. Vím, jak získat sílu a respekt
Zdroj: Facebook
+ Další 3 fotografie
rozhovor
Až do ranních hodin nevěděli, zda mají současnou vládu podpořit. Nakonec se poslanci ČSSD dohodli, že vládě Andreje Babiše dají ještě šanci. Vláda tak noční hlasování o důvěře přežila. Ovšem signály ze sněmovny byly jasné - ČSSD je pro ANO, s níž vládní koalici tvoří, partnerem bez většího respektu a v případě, že by byla vyslovena vládě nedůvěra, by sociální demokraté měli hodně nejasný osud. Redakci eXtra.cz popsal bývalý premiér ČR a předseda ČSSD Jiří Paroubek (66), co by sociální demokracie měla teď dělat, aby se odrazila od dna.

"Nestarejte se o ČSSD, my se o svůj osud postaráme," řekl Jan Hamáček ve včerejší věcné poznámce směrem ke svým opozičním kolegům, kteří kritizovali projev ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Jenže každému bylo jasné, že ČSSD v koaliční vládě s ANO aktuálně není rozdílovým hráčem. Tam je lídr jasný a tím je Andrej Babiš (ANO). Během včerejšího hlasování o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě se tak osud sociální demokracie zmítal ve velké nejistotě. Nakonec současná vláda dostala ještě podporu. ČSSD však musí hodně rychle přemýšlet, aby se vůbec dokázala zapojit do další hry o moc nad osudem České republiky, pokud by v budoucnu ztratila účast ve vládě.

Jiří Paroubek má v tomto ohledu jasno. Nejenže dokázal z ČSSD v minulosti udělat velmi silnou stranu, ale stál i v čele vlády jako premiér. Teď radí sociální demokracii, jak ze šlamastyky ven.

"Musí dělat všechno jinak. V první řadě se pokusit získat důvěru lidí, kterou v Sobotkově éře ztratili. Pak je to celá řada dalších věcí. Musí se vrátit tam, kde byli, než odparoubkovali stranu, jak často v minulosti říkali Sobotkovi příznivci," řekl eXtra.cz Jiří Paroubek, který by se nebránil sociálním demokratům pomoct.

Má to ale háček!

"Byl bych jim ochoten pomoci, ale musí přijít s tím, že chtějí. Míra mého idealismu v tomto ohledu je vyčerpána. Jinak řečeno, v minulém roce jsem měl zájem o vstup, měl jsem zájem pomoct, ale setkal jsem s tím, že někteří lidé mi házeli klacky pod nohy. Vidím to tak, že v tuto chvíli mají přibližně čtyři procenta preferencí, uvidíme, kam se posunou," dodal Paroubek.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy